Опозиционният кандидат Зоран Миланович бе избран за президент на Хърватия

Зоран Миланович, сн. БГНЕС

Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия и бивш премиер на Хърватия Зоран Миланович победи настоящата хърватска президентка Колинда Грабар-Китарович на втория тур на президентските избори, произведен днес. Това оказват данните от преброени 99 процента от бюлетините, предаде Асошиейтед прес. Преднината на Миланович е с над 100 000 гласа над Грабар-Китарович, посочва ДПА.

След преброяването на 99 на сто от гласовете Миланович получава 53 на сто срещу 47 на сто за Грабар-Китарович, която бе излъчена от управляващата Хърватска демократична общност, допълва АП.

Изборните резултати са удар по управляващите консерватори в момент, в който Хърватия пое за шест месеца ротационното председателство на Европейския съюз, отбелязва АП. Вотът е тест и за нагласите преди парламентарните избори, насрочени за по-късно тази година.

Екипът на Миланович и неговите привърженици в неговата изборна централа ликуваха при съобщаването на резултатите. Миланович благодари на поддръжниците си и на доброволците, подпомогнали кампанията му.

"Благодаря на всички доброволци, на всички вас, които ме подкрепяхте през последните шест месеца. Хора, благодаря ви", написа във Фейсбук Миланович.

"Това не беше лека победа, но тя беше чиста", допълни Миланович.

"Хърватските граждани ме избраха да бъда президент на Хърватия, на хърватите и на онези, които не са хървати. Знам, че на някои не допадам, но трябва да продължим напред и да избегнем разделенията", допълни Миланович.

Партията на Миланович и тази на Грабар-Китарович доминират политиката в Хърватия, откакто тя се отцепи от бивша Югославия.

Миланович е дипломат и бивш юрист, който късно навлезе в политиката. Той казва, че иска да установи климат на толератност в страната си.

Споделяне

Още от Европа