Опозиционният Съюз "Отечество" обяви, че печели парламентарните избори в Литва

Габриелюс Ландсбергис, председател на съюза "Отечество".

Опозиционният Съюз "Отечество" заяви, че е спечелил парламентарните избори в Литва и ще започне да сформира ново правителство с две по-малки либерални партии, които заедно имат мнозинство в 141-местния законодателен орган, предаде Ройтерс.

В този момент изглежда, че ще имаме малко над половината гласове в парламента", заяви след преброяване на 86 на сто от гласовете Ингрида Шимоните, която ще оглави правителството.

"Това ни позволява да започнем първоначални преговори (за сформиране на правителство)", добави Габриелюс Ландсбергис, председател на съюза "Отечество".

Балтийската държава с население под 3 милиона души се справя относително добре с кризата с коронавируса, въпреки че напоследък броят на заразените се увеличи, както и на други места в Европа. Премиерът Саулюс Сквернелис обаче беше критикуван, че не успя да създаде работни места и да спре увеличаването на дълга, припомня Ройтерс.

След преброяване на почти всички гласове Националната избирателна комисия потвърди, че съюзът "Отечество" печели изборите и вероятно ще получи 50 места в парламента. На второ място е управлявалият досега "Съюз на селяните и зелените" с 32 места, а на трето - Либералното движение с 13 места. След него остава наскоро основаната Партия на свободата с 11 места. Популистката Партия на труда печели 10 места.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?