С призив срещу вандализма и униформения произвол

Опозиционният синдикат в МВР подкрепи масовите протести

Полицаите за борба с безредиците в СДВР пък подкрепиха Флоров, че демонстрантите са "нагли и агресивни"

Част от служителите на СПС в един от редките случаи, когато не са маскирани. Сн.: Фейсбук

Ден след най-масовите демонстрации в страната от 16 години насам, превърнали се от протест срещу сметките за ток в откровен антиправителствен бунт, Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) подкрепи недоволството на гражданите.

 

Подобно на шефа на варненската полиция Тодор Иванов, който наскоро подкрепи масовите протести, известният като опозиционен на ведомственото ръководство синдикат определи като справедлив гнева на обществото, призовавайки за недопускане на вандализъм и полицейско насилие.

"Управителният съвет на СФСМВР е обезпокоен от напрежението, обхванало страната през последните седмици. Страхуваме се, че по-нататъшната му ескалация може да доведе до непредвидими последици", се казва в отворено писмо на организацията до медиите.

В него са включени и два отделни призива – към протестиращите граждани и към охраняващите ги униформени.

"Скъпи сънародници, не допускайте основателното ви недоволство да се изроди във вандализъм. Анархията не е алтернатива. Не допускайте справедливият ви гняв да се насочи срещу хората в униформа. Те са част от вас, те са ваши синове и братя и имат същите проблеми", пишат от ръководството на федерацията.

Колегите им пък са призовани да направят всичко възможно действията им "да останат изцяло в рамките на закона", като се уточнява, че "суверен в тази държава е народът! Ние сме част от него и сме се клели да му служим!". Като добър пример за разбирателство между униформени и демонстранти е посочен случаят от Варна отпреди ден, където жандармеристи масово свалиха щитовете си в знак на подкрепа.

СФСМВР все още също се намира в състояние на протест и не е изключено да организира в средата на март демонстрация в София по случай годишнината от най-големия полицейски протест досега, коментира пред Mediapool шефът на синдиката Валентин Попов. Въпросният протест бе проведен през 2009 г., когато няколко хиляди униформени публично "погребаха" МВР пред парламента в знак на несъгласие с управлението на тогавашния вътрешен министър Михаил Миков.

Не толкова положително настроени към случващото се обаче са служителите от Специализираните полицейски сили (СПС) към СДВР, които от години са известни сред всички типове протестиращи – от еколози, през миньори и фермери, до обикновени футболни фенове, с "отдадеността" си към прилагането на сила.

Докато доста от колегите им подкрепят масовото недоволство, те директно се присъединяват към думите на шефа на ГДБОП Станимир Флоров, който определи поведението на демонстрантите, като "нагло и агресивно" в неделя пред ТВ7. Това личи от публикуван в официалната страница на СПС във Фейсбук линк към публикация по темата в сайта на в. "24 часа".

"Служителите на МВР не са животни. Протестиращите се държаха нагло и агресивно. Мятаха бутилки, обиждаха и псуваха. Органите на реда са там, за да се грижат и за тяхната безопасност", казва във въпросното интервю шефът на антимафиотите.

Служителите на този отряд в СДВР са, най-общо казано, тежко екипираните и подбрани най-вече по ръстов показател момчета, които винаги се появяват там, където трябва да бъде "разчистено" някое публично място чрез побой и масови арести. Те бяха главни действащи лица по време на протестите на природозащитници на Орлов мост миналото лято, изиграха основна роля и в кървавото потушаване на демонстрацията пред парламента на 14 януари 2009 г., когато хора бяха гонени и бити чак до Борисовата градина.

Служители на СПС участваха и в кратко сбиване в края на протеста в София преди ден, когато няколко момчета, държащи голям трикольор, бяха "положени" зад паметника на Цар Освободител заради нежеланието си най-накрая да се разотидат. Странното бе, че униформените решиха да използват сила едва в този момент, въпреки че наличието на доста националисти и агресивни младежи, които псуваха и хвърляха бутилки и камъни по тях през целия ден.

Споделяне

Още по темата

Още от България