Опозиционно шествие в Москва поиска пускане на политзатворниците

Опозиционно шествие в Москва поиска пускане на политзатворниците

Протестно шествие с искане да бъдат освободени политическите затворници се състоя в неделя в Москва, съобщиха руските агенции. По данни на полицията в протеста са се включили пет хиляди души, което го прави най-многолюдната демонстрация в защита на арестуваните по политически причини хора.

 

Събралите се на площад Пушкин направиха дълга обиколка на централните булеварди, стигайки до площад Тургенев. Участниците в шествието носеха плакати в подкрепа на задържаните по време на безредиците при Марща на милионите, състоял се на 6 май 2012 г. - т.нар. Блатно дело, на активистите от "Грийнпийс", които бяха арестувани в средата на септември тази година при акция на нефтена платформа на "Газпром" в Арктическо море. Демонстрантите подкрепиха също така осъдените момичета от пънк групата "Пусия Райът" и задържаният кмет на Ярославъл Евгений Уршалов.

 

Сред тях протестиращите бе и опозиционерът Алексей Навални, който има условна присъда по дело за присвояване на дървесина, което се счита за политическа поръчка срещу него заради кандидатурата му за кмет на Москва. Той заяви пред журналисти, че целта на шествието е да се окаже натиск за освобождаване на политически затворници.

 

Протестиращите издигаха портрети на участници в безредиците през 2012 година, както и на Уршалов, на петролния магнат Михаил Ходорковски, който е един от опонентите на президента Владимир Путин и в затвора заради данъчни измами, и други.

Споделяне

Още от Свят