Опозицията беше длъжна да поиска импийчмънт на президента

Опозицията беше длъжна да поиска импийчмънт на президента
“Ако в България имаше опозиция, тя трябваше да поиска импийчмънт на президента”. Това заявява адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев в интервю за списание “Правен свят”.

Според адвокат Екимджиев последният повод за импийчмънт на президента е срещата на Първанов с руския патриарх Кирил в Москва през февруари, на която държавният глава на България поиска помощ от главата на руската православна църква за организиран отпор срещу решението на Европейския съд в Страсбург за Българската православна църква (БПЦ).

“Убеден съм, че това действие на президента нарушава конституцията", заявява Екимджиев. Когато държавата е ратифицирала Европейската конвенция по правата на човека, тя се е отказала от част от суверенитета си в полза на Европейския съд. България доброволно е приела зависимостта си от европейските институции, а не от Русия или руския патриарх, коментира Екимджиев.

“Намесата на държавата е вредна за религиозните общности”, посочва и адвокат Иван Груйкин в приложението на списанието, посветено на темата "Кой как чете "Евангелието Страсбург".

В края на февруари премиерът Сергей Станишев също заяви след среща с патриарх Максим, че "българската държава ще предприеме всички юридически и други инструменти да защити авторитета и единството на БПЦ”.

Станишев с голяма тревога възприел решението на съда в Страсбург и по този повод заяви, че "държавата ще направи всичко необходимо, за да докаже, че БПЦ е била винаги с легитимно ръководство".

В Министерството на правосъдието вече действа работна група, чиято цел е да се подготви обжалването на решението на Страсбург пред Голямата камара на съда.

Това се прави въпреки, че най-авторитетните български адвокати по правата на човека заявиха, че решението на Европейския съд е било очаквано, напълно отговаря на досегашната практика на Съда и няма никаква причина да се смята, че една жалба би имала успех.

Дори министърът на правосъдието Миглена Тачева даде да се разбере, че споделя тези опасения и че най-сполучливата стратегия на държавата в случая е да стимулира ползотворни преговори между Синода на Максим и привържениците на Инокентий.

Очевидно е, че с лансирането на идеята за жалба до Голямата камара се цели да се спечели време до изборите, като се замрази проблема в предизборния период, смята адвокат Екимджиев. Според него с тази отвличаща маневра се цели да се спестят на управляващото мнозинство и БСП понасянето на негативи в предизборната кампания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?