Опозицията бойкотира управляващите за административната реформа

Опозицията в парламента бойкотира подписването на декларация за подкрепа на бъдещите реформи в администрацията, предложена от управляващите партии НДСВ, ДПС и Новото време.

Подписването трябваше да стане по време на конференцията за представяне на Бялата книга за държавната администрация. При откриването на форума нямаше нито един депутат от опозицията, малко по-късно се появиха представители на ОДС и СДС и обявиха, че не са упълномощени да подписват този документ. От БСП изобщо не уважиха събитието на свързания с тях министър на държавната администрация Димитър Калчев.

Елиана Масева от ОДС и Александър Маринов от СДС отказаха да подпишат декларацията. Масева допълни, че смисълът този документ да се подпише от всички политически сили е това да стане в началото на мандата на парламента, за да окаже влияние върху промените на законите, свързани с дейността и статута на държавните чиновници.

Подкрепа за декларацията изразиха Борислав Ралчев от НДСВ, Лютви Местан от ДПС и Румяна Георгиева от Новото време.

Проектите за декларация и за Бяла книга за държавната администрация са изготвени след консултации с всички политически партии и с експерти от други организации, коментира министърът на държавната администрация Димитър Калчев. Той подчерта, че до вчера политическите сили не са се обявявали срещу подписването ѝ. Декларацията остава отворена за промени и се надяваме след един месец да се стигне до подписване, каза още Димитър Калчев.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?