Опозицията и АБВ дават здравните пакети на Конституционния съд

Емил Райнов, сн. БГНЕС

Депутати от БСП, ДПС, АБВ и БДЦ сезират Конституционния съд за текстовете от Закона за здравното осигуряване, с които медицинските услуги, плащани от здравната каса, се разделят в основен и допълнителен пакет.

По инициатива на БСП са събрани общо 61 пописа, които ще бъдат внесени в Конституционния съд в петък, обяви депутатът от левицата Емил Райнов. От БСП се заканиха да дадат разделянето на пакета на Конституционния съд веднага след приемането на промените в Закона за здравното осигуряване, които са ключова част от планираната от здравния министър Петър Москов реформа.

В подписката са се включили основно депутати от БСП и ДПС, като символична подкрепа с по един свой депутат са дали от БДЦ и подкрепящата правителството АБВ. От АБВ подписката е подкрепил зам.-председателят на здравната комисия Георги Кючуков, а от БДЦ – Красимира Ковачка, която също е зам.-председател на здравната комисия. В подписката се е включил и независимият депутат Велизар Енчев.

Райнов поясни, че се обжалват две норми в Закона за здравното осигуряване - едната включва разделянето на пакета на основен и допълнителен, а другата-привилегията държавата да продължава да не плаща редовните вноски за осигуряваните от нея деца, пенсионери и социално слаби. Втората разпоредба съществува от години в закона и удобно се изпълнява от всички правителства, включително и от тези с участието на БСП, в това число и по времето, когато Емил Райнов бе зам.-министър в кабинета на тройната коалиция.

С приетите промени в Закона за здравното осигуряване се предвижда от следващата година държавата постепенно да започне да увеличава размера на здравните вноски, които прави за осигуряваните от нея групи. Сега тя ги осигурява върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, който е 420 лева. Идеята е от 2016 година да започне поетапно повишаване с 5 на сто годишно на размера на осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски и така през 2026 година държавата най-накрая да стане коректен платец на здравни вноски.

Депутатът от ДПС Джевдет Чакъров заяви, че текстовете от закона за разделянето на здравния пакет са дискриминационни.

"На базата на заболявания и диагнози, всички ние, които си плащаме здравните осигуровки, ще имаме различен достъп до медицинска помощ, отбеляза той. Надяваме се на справедливо решение, за да има равен достъп за всички граждани, каза депутатът. Той допълни, че като следваща стъпка обмислят сезиране на Комисията за защита от дискриминация.

Предлаганата от Москов реформа предвижда в основния пакет да попаднат всички тежки и социално значими заболявания и към тяхното лечение да се насочи основният финансов ресурс, така че пациентите да имат бърз и напълно безплатен достъп до лечение. В допълнителния пакет трябва да попаднат болести, които не застрашават живота и лечението им търпи отлагане. Финансовият ресурс за тях ще е ограничен, което означава, че за покриваното от НЗОК лечение ще се чака. Ако пациентът не желае да е в листа на чакащите и иска незабавно лечение, ще трябва да си го плати или да разчита на допълнително здравно осигуряване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?