Опозицията и синдикатите отхвърлиха споразумението с МВФ

Ден след като финансовият министър Милен Велчев тържествено обяви, че правителството е постигнало договорка с Международния валутен фонд за следващо предпазно споразумение, дясната и лявата опозиция в парламента, а също и синдикатите обявиха меморандума за рестриктивен и непрозрачен.

Велчев: Коалиция с всеки, готов да подкрепи политиката ни

"Коалиционната политика на НДСВ предстои да бъде определена. Аз винаги съм заявявал, че коалиция трябва да се търси с всеки, който е готов максимално да подкрепи нашата политика", заяви министър Милен Велчев по време на редовния online разговор в сайта на министерство на финансите.

още

КТ "Подкрепа" определи проекта, който ще се утвърждава в началото на август във Вашингтон, силно рестриктивен и настоя той да бъде преработен. Прогнозите на синдиката са за замразяване на заплатите. СДС също съзря рестрикции, а още в понеделник ДСБ предупреди, че са залегнали предложения на правителството, за които от фонда не са настоявали изобщо. БСП обвини кабинета, че се договаря тайно с МВФ и изяви готовност да преговаря със синдикатите за протести.

Още преди да се стигне до договаряне на предпазно споразумение с МВФ, от СДС, ОДС и БСП, подкрепени от синдикатите, се обявиха против параметрите в него.

Финансовият министър Милен Велчев обеща наесен да продължи да се бори с фонда за увеличаване на бюджетните заплати от 120 на 150 лева.

КТ "Подкрепа": Готви се замразяване на заплатите

Заложените в споразумението тенденции няма да стимулират икономически растеж, ръст на доходите и повишаване на потреблението, е становището на експертите на синдиката "Подкрепа".

В проекта за Меморандум е посочено, че е необходимо ограничаване на заплатите в публичния сектор, което, според КТ "Подкрепа", означава замразяването им.

В София обаче фондът се обяви и против рязкото повишение на минималната работна заплата в бюджетния сектор от 120 на 150 лева, планирано от кабинета за догодина. Ръководителят на мисията Ханс Фликеншийлд посочи, че в България все още има ниска производителност в промишлеността и тя не може да си позволи по-високи заплати. Това ще повлече по-високи цени, ще се отрази на текущата сметка и ще намали заетостта. 40% увеличение на минималната заплата за последните три години, като се вземе предвид инфлацията от около 3,5 на сто средно годишно, е съществен ръст в реално изражение, посочи още ръководителят на мисията на МВФ за България.

Прогнози на КТ "Подкрепа" сочат, че инфлацията към края на годината ще достигне 10-11 процента, съобщи на пресконференция икономическият експерт на синдиката Мика Зайкова. Нивото на доходите не може да доведе до инфлация, която ще бъде предизвикана, по думите на Зайкова, от нарастването на цените на тока, водата и парното.

Синдикатът не приема и твърденията на мисията на МВФ, че кредитирането трябва да бъде намалено. Част от потребителските кредити са за купуване на инвестиционни стоки, което създава брутен вътрешен продукт и не влияе на дефицита в текущата сметка и външнотърговския баланс, посочи Мика Зайкова. Според синдиката кредитната система не трябва да бъде подтискана, а е необходимо да бъде създаден механизъм за контрол и мониторинг.

Меморандумът по предпазното споразумение с МВФ няма предпоставки за икономически растеж и единствената му цел е предсрочно изплащане на външния дълг, смятат експертите на синдиката.

СДС: Споразумението крие опасности

Споразумението с Международния валутен фонд е несправедливо, защото налага рестрикции както за българската икономика, така и за доходите на гражданите, коментира на НИС на СДС Димитър Йорданов след редовното заседание на ръководството на партията във вторник.

Поетите от правителството ангажименти според СДС са политически решения, които крият опасности. Възможно е страната ни да влезе в ЕС с ръст на икономиката под 6 % и с ниски доходи, което няма да позволи достойно членство в Евросъюза, обясни Йорданов. Той припомни, че СДС се обявява за ръст на икономиката над 8 % и посочва как да стане това, за ниска безработица и за конкурентноспособност на фирмите ни на европейския пазар. В споразумението с МВФ бе изтеглен ресурсът от българските банки, което ще доведе до намалено кредитиране на фирмите, посочи Димитър Йорданов.

Износът е основен проблем на икономиката ни и не виждам как предприятията ще започнат да произвеждат стоки за износ без кредитен ресурс, с който да подобрят технологичното и организационното си състояние, смятат още в НИС.

ДСБ: Кабинетът не защитава икономическите интереси на България

Правителството се е ангажирало с изпълнение на редица мерки, които не защитават икономическите интереси на страната и това е станало по собствена инициатива на управляващите без настояване от страна на преговарящите от МВФ, алармираха от Демократи за силна България (ДСБ) още в понеделник.

Бившият министър на икономиката, сега депутат от ДСБ Петър Жотев се срещна с ръководството на мисията, за да изложи шест критики по договореното от страна на правителството. Представителите на МВФ са се съгласили с голяма част от забележките, обяви Жотев след срещата. "Оказа се, че критиките ни трябва да бъдат изцяло в двора на правителството, тъй като за повечето от тях от МВФ не са настоявали," обясни депутатът. Като пример той посочи, че служителите на МВФ никога не са искали някой да им предплаща дълга.

От ДСБ са срещу създаването на нови извънбюджетни фондове. Не приемаме намерението на правителството да създаде и финансира Национална горска компания, защото това по същество е нова национализация на дърводобива, се сочи в официална позиция на партията. По време на срещата, ръководителят на мисията е заявил, че идеята за създаване на подобна Национална горска компания се подкрепя от фонда само доколкото е идея на правителството, но не вижда смисъл от нови извънбюджетни сметки и от ренационализация на горския сектор.

С уговорката, че ДСБ подкрепя необходимостта от предпазно споразумение с МФВ за по-висока макроикономическа стабилност и предвидимост на бизнес-средата, партията обвини управляващите, че не предвиждат мерки за преструктурирането на икономиката, за приключване на приватизацията, за завършване на реформата в здравеопазване и за модернизация на образованието.

Необосновано е конкурентоспособността на икономиката ни да се поддържа само посредством замразяване на реалната работна заплата в публичния сектор, смятат в партията на Костов.

На правителството трябва да се забрани да се намесва в ликвидността на банковия сектор и да държи фискален резерв в банките, настояват от ДСБ с аргумента, че си е позволило некомпетентна и във вреда на самостоятелността на БНБ намеса през миналата година и с нея е причинило макроикономически негативи, които трябваше да неутрализира през настоящата година.

БСП са готови да преговарят със синдикатите за протести

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви във вторник, че ще поиска с официално писмо от финансовия министър Милен Велчев автентичния вариант на споразумението с МВФ. Левицата смята, че правителството умишлено държи в тайна договореностите и подозира, че много от рестриктивни клаузи в споразумението не са поискани от фонда. БСП предлага спешни консултации по проблема със синдикатите и изразява готовност за участие в протестни действия.

Правителството се е ангажирало с изпълнение на редица мерки, които не защитават икономическите интереси на страната и това е станало по собствена инициатива на управляващите без настояване от страна на преговарящите от МВФ, алармираха от Демократи за силна България (ДСБ) още в понеделник.

Велчев обеща да продължи борбата с МВФ за заплатите

Финансовият министър Милен Велчев обяви във вторник, че управляващите са твърдо за увеличение на минималната заплата и наесен отново ще преговарят с фонда. Срещу ограничението, което иска да наложи МВФ, се изказа и социалната министърка Христина Христова, която първа предложи минималната заплата да стане 150 лева.

В разговор по интернет министърът поясни, че през септември разговорите с фонда ще подновени и тогава ще бъдат разгледани възможностите за промени. Той съобщи също, че пенсиите ще продължат да се увеличават с темповете, предвидени в закона. Финансовият министър добави, че се надява в края на тази година да бъдат приватизирани големите цигарени фабрики, а едно от изискванията към инвеститорите ще бъде да не намаляват обема на производство.

Споделяне

Още от България