Опозицията и царистите не харесаха проекта на закон за дипломатическата служба

Опозицията и НДСВ се обявиха за сериозен ремонт на проекта на закона за дипломатическата служба между първо и второ четене. Това стана в сряда при обсъждането на първо четене на правителствения проект, който бе представен в пленарната зала от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Това е първият след 1991 г. проект на закон, регламентиращ дипломатическата служба, който влиза в пленарната зала.

Основните моменти в него са новото структуриране на външното министерство, според което се въвежда фигурата на постоянния секретар – най-високата професионална дипломатическа длъжност, с мандат от 5 години и възможност за удължаване с още една година. Постоянният секретар се назначава от министъра. Според проекта тази длъжност няма нищо общо с досегашната позиция на главния секретар на министерството, който има административни функции и чиито пост се запазва и според новия проектозакон под името административен секретар.

По-надолу в йерархията на министерството следват генералните дирекции с директори, назначавани след конкурс. Въвежда се и длъжността политически директор, който координира работата на дирекциите и каквато длъжност имало във всички европейски външни министерства.

Според проекта ръководителите на българските задгранични представителства трябва са дипломати от кариерата, но по изключение може да се назначават и „изявени личности с авторитет”.

Бившият външен министър и депутат от ОДС Надежда Михайлова обяви от трибуната, че няма да подкрепи проекта, защото много от текстовете му не са ясни. Михайлова обърна внимание, че в законопроекта е записано, че той влиза в сила три години след приемането му, което, според нея, е правен абсурд.

Тя обърна внимание, че за някои длъжности се изисква над 20 години кариерно развитие, което означава, че само хора от предишния строй могат да заемат такива места.

„Законът трябва да спре гражданската война в МВнР и системата там да се отвори”, каза Михайлова и направи сравнение между дипломати и служители в МВнР с напрежението между цивилни и военни в Министерството на отбраната. Тя поиска и регламент за политическите назначения.

Външният министър в предишното правителство Соломон Паси също поиска законът да се доработи и много от текстовете му да се конкретизират. Четин Казак от ДПС предложи да има обезщетения за служителите, напускащи системата на дипломацията, и награди за „заслужили” дипломати 

И Константин Димитров от ДСБ критикува фигурата на постоянния секретар, като я определи като трудно защитима. Той попита с какво тя ще се различава от сегашния главен секретар.

В четвъртък сутринта проектозаконът ще бъде гласуван на първо четене.

Споделяне

Още от България