Опозицията иска изслушвания по скандала "изчезнали тефтери"

Новината за изчезналите тефтери на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов набързо върна депутатите в политическа форма и духът на миролюбие и диалогичност от дните преди формирането на кабинета отстъпи на добре познатите взаимни обвинения и свади.

БСП, която е в опозиция, твърди, че интерес от изчезването на веществените доказателства имат управляващите от ГЕРБ, тъй прословутите тефтери на Златанов съдържат инициалите на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова като лицата, поръчвали разработки на уж независимата комисия.

ГЕРБ настояват да бъдат взети всички мерки за разкриване на истината около изчезването на двата тефтера. От партията заявиха в сряда, че те са най-заинтересовани да излезе цялата истина по случая.

ПГ на ГЕРБ остро възразява срещу поредните опити за манипулация на общественото мнение във връзка с прословутото тефтерче на Филип Златанов. За нас кражбата на тефтерчето и всички спекулации по тази тема са поредното издание на слабо режисирания сценарий “Костинборд”, каза депутатът от партията Цвета Караянчева.

От БСП посочиха, че моментът, в който това е станало, не е случаен и подчертаха, че съвпада със старта на новия кабинет. И социалистите, и “Атака” очакват парламентът да изслуша вътрешния министър и главния прокурор по темата.

"Има няколко странни неща, на които трябва да се намерят отговори. Първо, как така такова веществено доказателство се намира в ръцете на вещото лице извън съда и просто се разхожда из София? Това буди съмнения и въпроси. Вторият въпрос е дали по делото има заверени копия, които да могат да се ползват за сериозно веществено доказателство, върху което да се произнесе съда. Третият е: "Как така точно сега това се случва?“, коментира Корнелия Нинова от БСП пред БНР.

Според Нинова твърдението на ГЕРБ, че това е инсценировка, целяща умишлено да насочи съмнения и подозрения към тях, е "защитна реакция“, за която липсват аргументи.

"Първо, изчезването на тефтера е амнистия за Филип Златанов. Второ, изчезването на тефтера прави невъзможно доказването на инициалите И. Ф., Б. Б. и Ц. Ц.", заяви и колегата ѝ Кирил Добрев пред репортери.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев също коментира изчезването на двете тефтерчета на Филип Златанов като тревожен знак. По думите му, кражбата на ключови доказателства в ключови моменти е пореден пример за необходимостта от реформа в правосъдието. Според Кънев изчезването на тефтерче е диагноза за начина, по който се е упражнявала властта.

Споделяне

Още по темата

Още от България