Опозицията настоя за оставки в името на ЕС

Опозицията настоя за оставки в името на ЕС

Опозицията в парламента настоя за министерски оставки в сряда, ден след оповестения мониторингов доклад на Европейската комисия, в който препоръката за датата на членството ни се отлага за есента.

БСП, НДСВ и ДПС дружно отхвърлиха призивите за правителствени промени и заявиха, че това би довело до политическа криза и със сигурност ще сложи край на българското членство в ЕС.

Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов призова за нов правителствен екип, с нова формула, без ДПС в него и без министрите Румен Петков, Георги Петканов и Румен Овчаров, за да се справи България с европейските педизвикателства. Той повтори, че формулата на тройната управляваща коалиция 8:5:3 трябва да се промени.

Трябва правителство, което решително да е прекъснало връзката с организираната прастъпност, за която непрекъснато сме упреквани, каза Костов.

По думите му министрите на вътрешните работи и на правосъдието трябва да си отидат поради липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и поради злоупотребата с европейските предприсъединителни фондове.

Оставката на Румен Овчаров се иска заради неизпълнение на ангажиментите за блоковете 1-4 на АЕЦ "Козлодуй", както и по повод срамното прикриване на инцидента в АЕЦ, с което накърни доверието на европейските ни партньори.

Костов призова парламента да приеме веднага закона за достъп до документите на бившата ДС, тъй като борбата с престъпността и корупцията е невъзможна, без да се пресече влиянието на бившите комунистически тайни служби върху политиката и подземния свят.

Лидерът на ДСБ упрекна мнозинството и министър-председателя, че са си сложили розови очила и подвеждат общественото мнение за доклада на ЕК. В него не е потвърдена, както твърди премиерът, реалната европейска перспектива на страната като пълноправен член от 1 януари, каза Костов. Това е поставено под условие и е нужно да се спазят ред условия, допълни той.

В заключение Костов каза, че ДСБ са подкрепяли и ще подкрепят неотклонно постигането на националната цел за влизане в ЕС на 1 януари 2007 г.

В името на България по-добре оставки сега, отколкото лош доклад през октомври, заяви от името на ПГ на ОДС нейният председател Петър Стоянов.

Страховете ни са свързани с факта, че България може да бъде приета в ЕС, но с предпазни клаузи, а това означава рязко намаляване на инвестициите в страната, обясни той.

Критиките на ЕС са свързани основно с възможността в България да бъдат извършвани престъпни действия. За решаването на тези проблеми е необходима политическа воля, каза Стоянов и призова за радикални мерки.

Той отбеляза, че оценките на мнозинството и опозицията за доклада на ЕК са различни. Ние смятаме, че този доклад не е успех, той щеше да бъде успех, ако в него не се съдържаха намеци за отлагане на България и евентуални предпазни клаузи, добави той и допълни, че приемането на страната в ЕС на 1 януари 2007 г. ще бъде успех, но няма как той да бъде посрещнат с фанфари, ако бъде придружен с предпазни клаузи.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров поиска тотална смяна на властта и на правителството чрез предсрочни избори и ново управление, което да не е замесено с подземния свят. Той обясни, че огромната корупция и престъпността са основните проблеми на България и те много ясно са очертани в доклада на ЕК.

Според Сидеров в публичното пространство битува “пропагандната легенда”, че “Атака” е против влизането в ЕС. Ние сме за участието на България в европейското партньорство, но без затварянето на блокове на АЕЦ “Козлодуй”, заяви Сидеров.

Според него трябва да бъдат сменени вътрешния министър Румен Петков, министрите от ДПС Нихат Кабил (на земеделието) и Емел Етем (на държавната политика при бедствия), през които минават огромните фондове, източени към обръча от фирми

Сидеров посочи, на важни места в службите за борба с престъпността стоят хора, които дори прикриват тази престъпност. По думите му, има данни за срещи на вътрешния министър с ръководители на силови групировки, за които е писала западната преса и е уведомен премиерът.

За еврофакторите е очевидно, че с контрабандните канали, в които, според един бивш ръководител на митниците парите варират около 1 милиард евро на година, се подхранват както политически централи, така и личните сметки на определени политици по върховете и фактори във властта на всички нива на администрацията, каза лидерът на "Атака".

По думите му, за тази схема има достатъчно данни, макар и трудно доказуеми с документация, които излизат и ще продължават да излизат, и за тях ще бъде уведомена ЕК. Ние сме уведомили засега ЕК за фактите, свързани с министър Румен Петков, каза Волен Сидеров.

Мнозинството дружно защити кабинета

Опозицията отново търси да постигне вътрешнополитическа цел с потъпкване на националния приоритет за членството ни в ЕС, отговори лидерът на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.

Опозицията говори за оставки с ясното съзнание, че в този числен състав не може дори да събере подписи за вот на недоверие, добави той. По думите му Иван Костов с престорена загриженост говори за оставки и смяна на министри, а много добре знае, че за да навлезе в сектора, на един министър са му необходими от 3 до 6 месеца, защото няма вундеркинди, които да започнат на втория ден да дават резултати.

Поведение, демонстрираното днес от опозицията, не е необходимо на България, но с него и без него мнозинството ще предприеме конкретни действия, за да стане страната ни достоен член на ЕС на 1 януари 2007 г., декларира Миков.

Европейското ни членство не може да бъде средство за решаване на тяснопартийни проблеми, каза и председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова. Именно призивът за смяна на правителствения екип и за предсрочни избори е най-сигурният начин членството на България в ЕС да се провали, изтъкна тя.

Юнал Лютфи от ДПС окачестви искането на опозицията като напълно деструктивно. Според него докладът на ЕК е балансиран и добронамерен.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?