Опозицията не дойде за салютите по встъпване в длъжност на Първанов

Опозицията не дойде за салютите по встъпване в длъжност на Първанов

21 топовни салюта и празничен звън от камбаните на храм-паметника “Св. Александър Невски” белязаха официалното встъпване в длъжност на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин.

На тържествената церемония пред паметника на Незнайния войн бяха строени  представителни части на различните родове войски. Присъстваха дипломати, министри, депутати от Коалиция за България и ДПС, митрополити от Светия синод.

Сред гостите бяха и столичният кмет Бойко Борисов, главният прокурор Борис Велчев, магистрати, ръководството на МВР и Министерството на отбраната. На церемонията дойде и бившият президент Желю Желев.

Не бяха забелязани обаче представители на опозицията. Нямаше ги лидерите на ДПС и НДСВ Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски.

След като поздрави бойците, държавният глава бе посрещнат от председателя на Народното събрание Георги Пирински, от вицепрезидента Ангел Марин, премиера Сергей Станишев.

След това Първанов произнесе 10-минутна реч, в която благодари на “онези поколения българи, които дадоха всичко от себе си – имоти, семейството си, дори живота си, за да я има България и да върви напред”.

Президентът заяви още, че трябва да съхраним националната си идентичност, но това “не става с голите фрази от началото на прехода”, а с реални достижения в икономиката, в духовната сфера, в политиката и в дипломацията.

Първанов посочи, че националното ни самочувствие и достойнство не предполагат конфронтация и сблъсък. “Толерантността и диалога са нашата сила”, каза той и обеща този принцип да бъде следван и от него.

По думите му тази максима важи и за модерния патриот, който “предполага добросъседство”.

“В цялата нелека кандидат-президентска кампания с вицепрезидента Марин не си позволихме нито за миг, нито намек за неизпълнима политика, за нереалистични, непостижими ангажименти”, заяви президента. И обеща, че няма да се “заиграва с очакванията на българските граждани”, защото “винаги сме държали на почтеността в политиката, на разума и последователността в своята дейност”.

“България може да върви напред и нагоре, ако спечели две битки - срещу злоупотребата с власт и битката на лидерството срещу популизма”, каза държавният глава. Според него България повече от всякога се нуждае от лидери, които “градят, а не да отрицават и да търсят конфронтацията”.

Първанов смята, че България има нужда и от лидери, които могат да “поемат отговорност, да казват истината, а не да приказват онова, което хората очакват да чуят”. Тези лидери трябвало и да формират ясна управленска програма, да “градят мостове, а не барикади”.

В словото си президентът обеща още, че с вицепрезидента Марин няма да изменят на стила си и през втория мандат. “Ще търсим по-голяма ангажираност, президентска институция ще бъде работеща и ефективна”, допълни Първанов.

Той изрази безпокойство, че “българоскептицизмът” може да вземе превес в обществото. “Повече от всякога е нужен широк обществен дебат за постигане на съгласие по това каква е марката на България. С какво ще влезем и трайно ще оставим в позитивен смисъл в европейското пространство”, коментира Първанов.

След речта си той поднесе венци пред паметника на Незнайния войн, запали свещ в храма “Св. Ал. Невски”, поздрави събралите се граждани и прие караула на “Дондуков” 2.   

Споделяне

Още по темата

Още от България