Опозицията: Няма никакви реформи, проблемите са хронични

Меглена Кунева: "Най-лошият доклад на ЕК показва, че управляващите не искат промяна"

За Синята коалиция доклада за България на Европейската комисия слага знак за равенство между ГЕРБ и тройната коалиция. Това обявиха депутатите от Синята коалиция Екатерина Михайлова (ДСБ) и Димо Гяуров (СДС) в коментар за Междинните доклади на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, които бяха представени днес в Брюксел.

С отпадането в документа на определения като надежда, политически очаквания и политическа воля, всъщност ЕК по деликатен начин, е посочила, че липсва каквато и да е реформа, каза Димо Гяуров. Това практически връща нещата на нивото от преди няколко години, добави той.

Екатерина Михайлова посочи, че този доклад влиза в графата на негативните. Според нея много ясно се вижда низходящата градация в докладите, които се отправят на България за времето, в което управлява правителството на ГЕРБ.

Ако в началото имаше надежда, след това бяха използвани думи като политическа воля, в днешния доклад тези констатации липсват, посочи тя. Според нея Европейската комисия констатира, че "политическата воля се е изпарила".

Михайлова каза още, че част от констатациите в доклада по отношение на съдебната власт водят до изводи за необходимост от конституционна промяна. Реформиране из основи на съдебната власт не означава козметика, а преглед на това как въобще е конструирана тя по българската конституция, добави тя.

Според Коалиция за България техническият доклад на ЕК показва, че няма сериозен напредък в наблюдаваните теми.


Правителството не предприема необходимите мерки за постигането на сериозен напредък в правосъдието и вътрешните работи, именно поради тази причина окуражаващите сигнали, които звучаха в предишни доклади, отсъстват от този, каза заместник-председателят на Коалиция за България Михаил Миков.

Депутатът Янаки Стоилов посочи, че европейските институции изпитват затруднение какви препоръки да дават към България и българските власти, защото много от проблемите са системни и даже хронични. Според него се усеща настъпване на умора от липсата на осезаеми промени, които да бъдат забелязани, както от българските граждани, така и от европейските институции.

Стоилов каза още, че на база на доклада може да се направи оценка за все по-голямата концентрация на власт в МВР, без тя да бъде използвана ефективно. В някои случаи тази концентрация на власт води до злоупотреби, добави депутатът.


Според Стоилов една от констатациите в доклада е за извършени непрозрачни назначения в съдебната власт, които разколебават доверието в нея.


Михаил Миков добави, че в доклада се появяват и нови теми като изборите, политическата корупция, непрозрачно финансиране. По думите му в доклада се повтаря индиректно констатацията за тежките проблеми със събирането на годни доказателства в процеса на предварителното производство.

Адекватната реакция на премиера след доклада на Европейската комисия е да смени своя вицепремиер, отговарящ по въпросите на сигурността и обществения ред. Така заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров коментира огласените днес документи на ЕК.

Оценката, че има политическа воля, а няма резултати, всъщност означава скрито подсказване, че няма политическа воля, припомни той становището на партията от преди седем месеца след представянето на юлския доклад на ЕК. Днес виждаме, че това наше разбиране е залегнало в доклада на ЕК, добави Бисеров.

Според него акцент на днешния доклад е неспоменаването на наличието на политическа воля, което е оценка за липсата ѝ. Лютви Местан допълни, че Европа не я топли трайна политическа воля без конкретни резултати.

Депутатите от ДПС смятат, че е необходим сериозен и обективен прочит на доклада, който да не бъде строго партиен, защото няма по-важна задача от подобряването на взаимодействието между всички власти.

Според бившия еврокомисар Меглена Кунева "на фона на неспиращото самохвалство на управляващите България получи най-негативния доклад, откакто е член на Европейския съюз"

 

"Основните критики са за липса на воля за борба с престъпността и справяне с корупцията. Този път управляващите трудно ще успеят да припишат всичко на съдебната система. В доклада ясно се сочат техните отговорности. За първи път Комисията препоръчва цялостна реформа на Висшия съдебен съвет и Прокуратурата без досегашната политическа намеса", се посочва в позиция на Кунева.

 

"Брюксел ни казва онова, което всички знаем: управляващите в България не искат промяна. Сдружение "България на гражданите" призовава управляващите от ГЕРБ да спрат с постоянните оправдания, да признаят съществуващите проблеми и да намерят поне малко смелост за истински промени", посочва още Меглена Кунева, която в момента води Сдружение "България на гражданите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?