Опозицията обяви, че е взела властта в Абхазия

Опозиционни лидери в Абхазия обявиха, че вече държат властта в отцепническата грузинска област въпреки отказа на президента Александър Анкваб да се оттегли, съобщи Ройтерс.

Опозицията създаде Преходен национален съвет (ПНС), след като протестиращи нахлуха в сградата на президентската администрация в абхазката столица Сухуми във вторник. Анкваб  избяга от сградата и оттогава не се е връщал.

 

Опозиционният лидер Раул Хаджимба заяви, че в момента ПНС държи властта в Абхазия.

 

"Ние работим за създаване на условия за спокойна работа на министерствата и другите ведомства. Президентът трябва да разбере, че няма избор", каза той.

 

По думите му Анкваб е във военна база под руска юрисдикция недалеч от Сухуми.

 

Беслан Гурджа от ПНС заяви, че "президентът и кабинетът вече не са на власт от три дни".

 

Анкваб, който не е потвърдил къде се намира, публикува интервю на своя уебсайт, в което каза, че отхвърля призива на парламента да се оттегли и да уволни своя министър-председател.

 

Независимо от това кой ръководи Абхазия, тя ще продължи да има близки отношения с Русия, от която зависи в политически и икономически план. Опозицията определя размириците като местен въпрос и не прави сравнения със събития извън Абхазия. Но евентуални кръвопролития или продължителни размирици могат да поставят в неудобно положение Москва, която разгневи САЩ, като призна Абхазия за независима държава, а наскоро анексира Крим от Украйна, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят