Опозицията осъди полицейския произвол и поиска оставката на Румен Петков

В остри изявления представители на парламентарната и извънпарламентарната опозиция осъдиха в четвъртък полицейските действия срещу протестиращи граждани. Те поискаха и оставката на вътрешния министър Румен Петков.

В последните дни органите на реда се намесиха силово в мирните протести на природозащитници в центъра на столицата и срещу миньори от „Марица – „Изток” близо до Гълъбово, като се стигна до арести и използване на сълзотворен газ.

В прочетена от парламентарната трибуна декларация на Демократи за силна България (ДСБ) „срещу рецидивите на полицейско насилие” се казва, че "последният прецедент на брутално насилие срещу миньорите от "Марица - Изток" показва, че правителството на тройната коалиция има панически страх от законни граждански протести".

В декларацията се посочва още, че слабостта на управлението ражда склонност към системно насилие, което подкопава доверието в правоохранителните органи. "Българската общественост видя от телевизионния екран как грубо полицейско насилие пресреща законните протести на миньорите от "Марица - Изток". Видяхме как миньорът Кольо Колев бе окървавен от полицаите. Властта нагло обясни, че сам е "удрял главата си в асфалта", се казва още в декларацията.

От ДСБ припомнят случаите на полицейско насилие, причинило смъртта на Ангел Димитров – Чората, побоят над фотожурналиста Емил Иванов заради опита му да заснеме шпалира на МВР при посрещането на Маджо в българския съд. „В началото на седмицата в центъра на София полицаи биха мирно демонстриращи граждани в защита на парка "Странджа" и без основание арестуваха 35 демонстранти", пише още в декларацията.

Зам.-председателят на „Атака” Павел Шопов поиска от трибуната оставката на Румен Петков заради полицейското насилие, който, по думите му „е един от най-слабите пунктове на кабинета”.

От своя страна и ръководството на партия „Новото време” разпрати становище за действията на полицията от последните дни, като изрази "своето крайно възмущение от поредното нарушаване на човешките права и полицейския произвол", упражнен върху  участниците в протеста на работници от "Мини Марица Изток" близо до Гълъбово”. От партията също поискаха оставката на вътрешния министър, както и образуване на дисциплинарно производство по Закона за МВР против служителите и персонално против ръководството на ОДП - Стара Загора.

По същото време стана вътрешният министър Румен Петков защити действията на полицията в случая с протеста на миньорите край Гълъбово, макар че ще има прокурорска проверка. Министърът заяви, че е наредил да се извърши проверка на действията на полицейски служители при два случая – в Петрич при разпит на задържания за стрелба местен жител и край Гълъбово при спирането на миньорски протест.

Заради това, че 32-годишният Красимир Димитров - Кемал, обвинен за стрелбата в Петрич, посегна на двама от свидетелите, присъствали на разпита му и счупи ребрата на единия от тях, министърът е наредил цялостна проверка за дейността на РПУ в града. По думите му това, което става, е "израз на недостатъчна подготвеност и недобра организация".

Заради инцидента с миньорите от "Марица Изток" Румен Петков заяви, че е поканил в понеделник на среща ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа". В сряда при сблъсък на протестиращи работници с полицията се стигна до обгазени със сълзотворен газ миньори и ранени от дръжки на знамена полицаи.

Неприемливо е да се нарушава грубо нормативната уредба и разпорежданията на упълномощените органи, коментира още Петков.

По думите му трябва да е ясно за всички, че полицаите са били построили кордон на кръстовището и след това са били атакувани от протестиращите.

Военната и окръжната прокуратура вече са сезирани и ще получат всички материали, каза още Петков.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?