Без да се дистанцира от предварително лансираните имена за съдебния съвет

Опозицията отрече да се е договорила с ГЕРБ за места във ВСС

Партиите единодушни, че всички кандидати са се представили добре

Опозицията отрече да се е договорила с ГЕРБ за места във ВСС

Опозиционните партии в Народното събрание отричат договорка с управляващата партия ГЕРБ за избора на 11-те членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, но не се дистанцират от неофициалната информация за имената и "полагаемите им се квотни бройки" в кадровия орган на Темида. Това показа допитване на Mediapool до лявата и дясната опозиция във вторник, ден преди НС да гласува 17-те номинации на формациите, от които ще отпаднат шестима души.

 

Въпреки честите вербални сблъсъци между ГЕРБ и останалите партии на тема съдебна реформа, се оказа, че всички формации са останали удовлетворени от изслушването на кандидатите за ВСС.

 

От ДПС видяха добро представяне, а по думите на заместник-председателя на партията Христо Бисеров дори имало голяма конкуренция за 11 места от цели 17 кандидата.

 

Той заяви, че партията му не е участвала в политически договорки с управляващите, но след Централното оперативно бюро на движението, на което въпросът бил обсъден, станало ясно, че партията не вижда "нито един кандидат срещу когото да гласува против".

 

На уточняващ въпрос дали в ДПС не виждат проблем и в кандидатурата на народния представител от ГЕРБ Юлияна Колева, която според неофициална информация е един от "сигурните кандидати", колегата на Бисеров Лютви Местан отговори, че е "по-важно гласуването "за", а не това "против".

 

Любопитно е, че становището на Консултативния съвет на европейските съдии по въпроса е съвсем различно.

 

Според него "кандидатите за членове на Съвета на съдебната власт, независимо от това дали са съдии или други професии, не трябва да бъдат активно действащи политици, членове на парламента, членове на изпълнителната власт или администрацията. Всяка държава трябва да приеме специални правни разпоредби в тази насока".

 

Освен че не са смутени от кандидатурата на Колева, която е действащ депутат, от ДПС оценяват отлично представянето на двамата си кандидати – тъста на Делян Пеевски – адвокат Васил Петров и заместник-апелативния прокурор на София Магдалена Лазарова. От движението отговориха с мълчание на въпроса дали ще се дистанцират от неофициалната информация, че двамата им кандидати със сигурност ще влязат в състава на ВСС.

 

Подобна тактика избра и председателят на БСП Сергей Станишев, който в сряда не отрече, че социалистите ще вкарат двама души във ВСС и това ще са бившият депутат и заместник-министър на правосъдието Бойко Рашков и номинацията на Мая Манолова – съдия Галина Карагьозова.

 

На конкретен въпрос за двете имена Станишев заяви, че партията му е предложила четирима души, включително и един представител на гражданската квота.

 

"Не знам какъв ще е изборът, ние ще гласуваме за всички наши кандидати", обясни Станишев, без да отрече лансираните имена.

 

Проверка на Mediapool показа, че партии като СДС и "Атака", които също са спрягани за участници в парламентарната договорка за кадровиците на Темида, спазват сходна линия на поведение.

 

Както Павел Шопов ("Атака“), така и Димо Гяуров (СДС) обявиха, че не знаят за никакви междупартийни договорки. Двете формации дори лансират версията, че не са решили все още кого ще подкрепят с гласовете си в пленарна зала.

 

По неофициална информация кандидатът на "Атака“ Йордан Давчев вероятно ще влезе в новия състав на съвета, а номинацията на СДС – Владислав Славов ще намери място в него, само ако ДПС остане с едни представител.

 

Лидерът на РЗС и независим депутат Яне Янев, чийто кандидат Димитър Узунов също се спряга като сигурен бъдещ член на ВСС, заяви пред Mediapool, че не е участвал в договорки с ГЕРБ. По думите на Янев обаче имал личното уверение на народни представители от управляващата партия, че "ще бъдат класирани само силните участници, които са се представили добре".

 

"Имам мненията както на НПО-сектора, така и на съдии и прокурори, че нашият Митко Узунов, се е представил отлично", допълни Янев.

 

Председателят на правната комисия Искра Фидисова (ГЕРБ) не бе открита за коментар нито по темата съществува ли договорка с опозицията, нито по другия въпрос без отговор – защо правната комисия на НС не се ангажира да оцени представянето на 17-те кандидати. По този начин парламентарното звено отказа да поеме отговорност и създаде възможност решението кой да влезе във ВСС пак да бъде взето на тъмно и без официална мотивация.

 

След последното политизиране на темата за ВСС непосредствено след доклада на Европейската комисия през юни когато позициите, поне на думи, за Висшия съдебен съвет на опозиция и управляващи се сблъскаха, както ГЕРБ, така и БСП, ДПС и Синята коалиция спряха да повдигат темата. Партиите дори не изискаха информация от председателя на парламента Цецка Цачева защо не е разпределила до тях безпрецедентното писмо на 136 съдии, които поискаха оставката на настоящия състав на съвета. Мотивът на управляващи и опозиция бе, че НС излиза в полагаемата му се едномесечна ваканция, а след това веднага ще бъде избран новия ВСС.

 

До сблъсък на тези не се стигна и при избирането на бъдещия състав на съвета, което според магистрати е сигурен знак за предварително направен пазарлък за кадровиците на Темида.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?