Опозицията поиска анкетна комисия по случая "Мирослава"

Шефът на вътрешната комисия притеснен единствено от прекаленото питане на медиите

Опозицията поиска анкетна комисия по случая "Мирослава"

Опозицията се опита да притисне от парламентарната трибуна управляващите заради случая “Мирослава”.

В началото на пленарното заседание в сряда лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята Коалиция Иван Костов поиска парламентарната комисия по вътрешна сигурност да провери как е действала изпълнителната власт при случая със самоубийството на заподозрения за убийството на 18-годишната Мирослава от Перник.

От левицата пък предложиха не вътрешната, а анкетна комисия да се занимае с фактите по случая. Според десните комисията трябва да провери и отговори на слуховете в обществото, които създават хаос в тази ситуация.

Междувременно непотвърдените и неизяснени от МВР версии продължиха да "заливат" медиите и в сряда. В сайта ZaPernik.com се появи информация, че в деня на изчезването на Мирослава на стълбите на стадион "Миньор" било открито голо момиче от жена, който правила сутрешния си джогинг. Тя веднага се обадила в полицията.

От ОДП – Перник обаче категорично отрекоха пред Mediapool при тях да е постъпвал подобен сигнал. Уточниха и, че по време на издирването на Мирослава в града са били проверени всички лечебни заведения и никъде не е било прието голо момиче в безсъзнание.


Мирослава Николова беше отвлечена, а тялото ѝ беше открито след 65 дни, в които тя се намираше в неизвестност. Двама мъже бяха задържани за убийството ѝ. Единият от тях - Стойчо Стоев - Чочо, започнал да сътрудничи на полицията и посочил съучастника си Марио като физическия извършител. Стоев обаче се самоуби пред очите на полицаите по време на оглед в жилището му. Другият заподозрян - 25-годишният Марио Любенов, по прякор Заека, е в психиатрична клиника в столицата за изследване дали страда от шизофрения заради друго дело срещу него.

По случая изникнаха куп въпроси, на които компетентните органи не дават отговор. Не е ясно как Стойчо Стоев се е самоубил в присъствието на полицаи, служители на ГДБОП и прокурор, докато е бил с белезници, а близките му твърдят, че пръстите му били счупени. Не е ясно също как обвиняемият е стигнал до законно притежаваното си оръжие в тайник в апартамента си, след като е било прекъснато електричеството в апартамента му, отново пред полицаите, каквато версия се появи в медиите. По неофициална информация Чочо се е застрелял с пистолет на служителите на реда.

По думите на Иван Костов пред парламента създаването на комисия се налага поради многото възникнали въпроси. "Бил ли е самоубиецът обвиняем и следствен или е защитен свидетел; ако е обвиняем, кой и защо е нарушил конвойните правила; ако е свидетел - има ли акт на прокуратурата", попита Костов.

"Трябва да сме наясно дали действията са съобразно законите и правилата на страната, защо не е отнето оръжието му в началото на следствените действия, което е и първата стъпка, според правилата за работа в МВР", конкретизира Костов. Ако това не е направено, комисията трябва да изясни кой е отговорен.

Отговор чакал и въпросът дали е имало прокурор по време на обиска, какво е отношението на прокуратурата към нарушението на всички правила, защо досега тя мълчи и не образува следствие, какво е било оръжието на самоубийството, защо не е иззето при обиска", начерта задачите пред комисията Иван Костов.

Той предупреди за опасност слуховете по случая в Перник да се размножават, усложняват и още повече да се увеличи недоверието към изпълнителната власт.

От Коалиция за България пък поискаха да се създаде анкетна комисия, която да разследва случая с убитата Мирослава и самоубийството на Стоев. Заместник-председателят на парламентарната група - Михаил Миков - обясни, че вариантът с анкетна комисия е по-подходящ, защото парламентарната комисия по вътрешна сигурност е структурирана на принципа на мнозинството и има опасност случаят да се "затвори".

Очаква се мотивите за създаването на анкетната комисия, както и събраните подписи за нея да бъдат внесени в деловодството на парламента най-късно в четвъртък.

Междувременно шефът на парламентарната вътрешна комисия Анастас Анастасов заяви пред “Дневник”, че ако зависи от него, няма да иска изслушване на вътрешния министър Цветан Цветанов в подопечната му комисия.

"Какво искате - да отнемам компетенции на прокуратурата и на други органи ли", заяви Анастасов пред “Дневник”

На въпрос не го ли притеснява нещо в този случай, каза: "Притеснява ме това, че журналистите много питат."

Попитан дали не намира за странно, че заподозрян се е самоубил пред полицаи, Анастасов препоръча медиите да направят справка за това колко чести са случаите на самоубийства. И отказа да коментира повече темата.

Споделяне

Още по темата

Още от България