Опозицията поиска анкетна комисия за натиска на Цветанов върху съда

Опозицията поиска анкетна комисия за натиска на Цветанов върху съда

Над 60 народни представители са се подписали под искане за създаване на временна анкетна комисия за проверка на "системния политически натиск от министър Цветан Цветанов над
съдебната власт", съобщиха в петък депутатите Михаил Миков (БСП) и Христо Бисеров (ДПС). Предложението се подкрепя от БСП, ДПС, "Атака" и независими депутати. Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов е дал предложения за редакция в мотивите.

Анкетната комисия е мотивирана със случаите на "неспазване на презумцията за невиновност, наименоване на полицейски операции с имена на съдии, груби нападки срещу отделни представители на съдебната власт, включително неверни коментари на мотиви и присъди".

От опозицията настояват комисията да бъде създадена на паритетен принцип в състав от 11 народни представители - по двама от всяка парламентарна група и един независим, със срок на работа 2 месеца.

Михаил Миков обясни, че в мотивите за създаването на комисията се припомня позицията, което зае премиерът Бойко Борисов по отношение на атаките на Цветан Цветанов към съдебната власт. Преди седмица министър-председателят поиска от вътрешния си министър да си говори "разумно" с магистратите, но той не се вслуша в тази повеля. Два дни по-късно той изнесе множество неверни факти за председателя на Съюза на съдиите в България съдия Мирослава Тодорова, обвинявайки я, че е забавила с 5 години дело за изнасилване на 2 момичета.

Преди това Цветанов я обвини, че е действала в "услуга на организираната престъпност", защото е забавила с 2 години и половина мотивите към присъдата на наркотрафиканта Васил Маникатов. Съдия Тодорова реши да заведе дело за клевета срещу вътрешния министър. Конфликтът на Цветанов със съдията от Софийския градски съд беляза пик в продължаващата вече две години словесна война на министъра със съдийската гилдия.

През това време семейната приятелка на Цветанов Владимира Янева бе назначена за шеф на Софийския градски съд. Вицепремиерът така и не взе отношение по скандалите около нейните забавени дела и казуса "Софийски имоти".

"Тъй като споделяме извода (на Бойко Борисов, бел. ред.), че основният виновник за лошия доклад на ЕК, който получихме съвсем наскоро, е Цветан Цветанов, смятаме, че има основание парламентът да създаде такава анкетна комисия", обясни в петък депутатът от ДПС Христо Бисеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България