Опозицията поиска комисията “Кушлев” да бъде закрита, не работела

Опозицията поиска комисията “Кушлев” да бъде закрита, не работела

Парламентарната опозиция поиска в петък комисията за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност, повече известна като комисията “Кушлев”, да бъде закрита, тъй като за двете години от съществуването ѝ не е свършила нищо. Дебатът в пленарна зала бе подет от лидера на ДСБ Иван Костов, който заяви, че органът е “ненужен” и “неработещ” и председателят на комисията Стоян Кушлев е дошъл в парламента, за да говори “глупости”, а не “трябва да има очи изобщо да се появява там”.

Повод за изказването на Костов станаха внесените от различни депутати законопроекти за регламентиране на заплащането на членовете на комисията, както и техният статут и дейност. Заплатите на шефа и членовете на комисията предизвика бурен скандал преди време, когато стана ясно, че Кушлев си определил 7 хиляди лева месечно възнаграждение, а членовете на органа – по няколко хиляди.

Самият Кушлев бе депутат от НДСВ в предишния парламент и председателстването на този орган му бе „дадено” като награда за вярна депутатска служба.

От парламентарната трибуна Костов заяви, че комисията си е “създала териториални отделения, за да набута там политически активисти”, а не да свърши някаква работа. По думите му “високомерието на управляващите е явление”, което се проявява при всяка власт. “Вярно е, че тази комисия не работи и затова предлагате сега да го ремонтираме. Не съм против да се отнема имущество по незаконен начин, но този орган трябва да работи”, посочи бившият премиер.

По мнението на Христо Кирчев (ОДС) законът за създаването на комисията е бил направен, за да се отчете някаква дейност. Депутатът защити Кушлев, като посочи, че той не е виновен за нищо, а всеки, който “пипне зелника”, му се иска да вземе от него, визирайки предишната голяма заплата на шефа на комисията. Кирчев също настоя да се направи предложение и тя да бъде закрита, защото няма реална сила и правомощия този орган да направи нещо съществено. “Кроткият професор Кушлев сме го оставили да хваща престъпници, той ли е най-опасният джигит в държавата”, попита синият депутат.

Атанас Атанасов (ДСБ) също предложи да се изработи “кратък законопроект” за закриването на комисията, защото “не върши нищо” и дори обяви, че сред управляващите се чуват гласове за действия в тази посока. По думите му органът бил институция, която дублира функциите на прокуратурата.

Шефът на правната комисия в Народното събрание Янаки Стоилов (БСП) от своя страна обясни, че трябва да се предвидят повече правомощия на комисията. Тя не можела да действа, ако няма започнало наказателно производство, а в случая ставало въпрос за различни форми на незаконно придобиване на имущество, някои от които не биха могли да бъдат окачествени като престъпни.

В кулоарите на парламента Стоян Кушлев се опита да се защити, като изнесе статистиката за 330 заведени дела, запориране на имоти за над 66 млн. лв. и искове в полза на държавата за 20 млн. лв. Стана ясно обаче, че няма нито едно окончателно решение за отнемане на имот.

Кушлев се оплака, че му се оказвал натиск от организираната престъпност, после пък каза, че щом се появял в парламента, там също го натискали, а той бил хрисим човек. Единственият конкретен отговор бе за размера на заплатата му – в момента тя била 1790 лв. на месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?