Опозицията поиска от ОССЕ наблюдатели на изборите в цялата страна

БСП и ДПС са поискали от ОССЕ да изпрати разширена мисия наблюдатели за парламентарните избори у нас.


Ръководството на ДПС се срещна в сряда с междинната мисия на ОССЕ. Целта на посещението е да се прецени какво наблюдение на изборния процес да се осъществи по линия на Организацията за сигурност и сътрудничеството в Европа, поясни председателят на движението Лютви Местан.

Той припомни, че по предложение на неговата партия 41-ото НС е задължило председателя на парламента и министъра на външните работи да поискат от ПАСЕ и особено от ОССЕ този път неограничена мисия наблюдатели на предстоящите парламентарни избори.

Според Местан е наложително да се осъществи пълно наблюдение на изборния процес. ДПС са поискали по-конкретно ОССЕ да осигури минимум по един наблюдател за всеки избирателен район, което ще рече поне 31 души, които да следят вота. От движението са настояли и за пълно шестседмично наблюдение на изборите.

Обърнахме внимание, че някои от задължителните препоръки на ОССЕ не са приети от управляващото мнозинство, каза Местан.

Той обясни, че пред мисията са повдигнали въпроса за неправомерното използване на властовите позиции за партийните цели на управляващата партия.

"Това грозно явление всички държавни служители да се впрягат за неправомерен натиск върху свободната воля на избирателите не трябва да се допуска на предстоящите парламентарни избори", каза Местан.

Срещата между БСП и ОССЕ пък се е състояла във вторник. Лидерът на левицата Сергей Станишев поясни, че за него разширената мисия означава "не формално наблюдение с 15-20 политици или експерти, които остават в София и гледат повърхностно нещата, а реално наблюдение върху целия изборен процес".


Изразили сме нашите притеснения за фалшификации и за манипулации на резултатите, в това число за подмяна на крайния резултат, каза Станишев. Той поясни, че са коментирани с 
експертите къде са възможностите за подмяна на вота на българските граждани - не само чрез контролиран вот и купуване на гласове преди самото гласуване, но и при преброяването в секционните комисии, при превозването и съхраняването на самите бюлетините, при въвеждането на данните на първо и на второ ниво и при използването на самия софтуер.

Споделяне

Още от България