Опозицията поиска отстраняването на главния икономически съветник на Буш

Демократите в Конгреса на САЩ поискаха вчера главата на главния икономически съветник на президента Джордж Буш Грегъри Манкив заради негово изказване в началото на тази седмица, че изнасянето на работни места от САЩ в страни с по-ниски заплати може да бъде от полза за икономиката, предаде Франс прес.

В понеделник, когато представяше годишния икономически доклад на президента пред Конгреса, икономистът от Харвард Манкив каза, че изнасянето на работни места в сектора на услугите от САЩ в чужбина е само още едно доказателство за ползата от либерализацията на търговията.

Двадесетина сенатори-демократи, сред които и лидерът на групата на демократите в Сената Томас Дашъл написаха писмо до президента Буш, в което настояват той лично да отхвърли защитаваната от Манкив теза.

Президентът винаги е казвал, че има програма за създаване на работни места, колко жалко обаче, че става въпрос за работни места в чужбина, заяви иронично на пресконференция сенаторът от Ню Йорк Чарз Шумър, цитиран от АФП.

Той призова президента Буш да отхвърли тезата на Манкив и да покаже повече желание да помогне на милионите американци, чиито работни места вече са прехвърлени в чужбина.

Сенатор Джон Кери от Масачузетс, който води сред кандидатите на демократите за президентските избори през ноември заяви, че правителството е нанесло двоен удар на американските работници. Три милиона работни места бяха съсипани пред очите им, а сега те искат да изнесат в чужбина още наши работни места, каза Кери.

Нападки срещу Грегъри Манкив не бяха отправени само от демократи, а и от републиканци. Председателят на Камарата на представителите /КП, долната камара на Конгреса/ Денис Хастърт също разкритикува изказването на Манкив, а републиканецът от Илинойс от КП Доналд Мандзуло настоя за оставката на главния икономически съветник на президента.

Говорителят на Белия дом Скот Маклелън заяви по този повод, че всяка загуба на работни места е достойна за съжаление, но че САЩ със сигурност не биха желали да направят нищо, което да попречи на свободната търговия, съобщи Ройтерс.

По този начин той отхвърли исканията Манкив да бъде уволнен. Въпреки това Белият дом е подложен на засилващ се натиск да се дистанцира от икономиста, отбелязва Ройтерс. В изказването си пред Конгреса вчера председателят на УФР на САЩ Алън Грийнспън нарече Грегъри Манкив "първокласен икономист", който е оценяван най-високо от своите колеги, допълва АФП.

По БТА

Още от Бизнес