Опозицията попита ГЕРБ за обещанията му и предрече, че Борисов няма да управлява повече

Опозицията попита ГЕРБ за обещанията му и предрече, че Борисов няма да управлява повече

Ден след третата годишнина от спечелването на изборите от ГЕРБ всички опозиционни партии в Народното събрание излязоха с политически декларации по този повод. Някои го направиха и за втори път - в петък в парламента народните избраници от БСП отново направиха преглед на трите години управление на ГЕРБ, след като и ден по-рано излязоха с позиция по повода.

“Би могло да се говори много за провалите на ГЕРБ, но все пак би било нередно, ако не бъдат отчетени и някои успехи. Успя да си припише всички постижения на предишните управляващи и да им припише всичките си грехове. Успя да издигне PR-a до непознати висоти и да го превърне в управленски механизъм. Колкото по-бързо приключи това управление, дами и господа от ГЕРБ, вашето управление, толкова по-добре за България и за българския народ", заяви Ангел Найденов от БСП.

Лидерът на националистите Волен Сидеров, чиято партия повече от две години гарантираше мнозинството на ГЕРБ в парламента, определи първоначалната си подкрепа за тях като грешка: “За три години, казват специалистите, ако вземеш едно шимпанзе от джунглата, можеш да го обучиш да върши толкова много неща, че дори може да върши и дейността на депутат. Животно да вземеш да го обучиш, ще почне почти да пише и да говори. Три години са много време, наистина", каза той.

От ДПС пък предрекоха на Борисов участта на НДСВ. Според парламентаристите на движението ГЕРБ няма да е в управлението на страната след изборите догодина.

“В другия мандат ГЕРБ няма да участва в управлението на тази държава. Позволявам си да направя прогноза въз основа на тази прогноза, че когато това се случи, в по-следващия мандат ГЕРБ няма да е в българския парламент", заяви от парламентарната трибуна Христо Бисеров от ДПС.

“Ще се случи нещо много по-тежко сега, в края на този мандат. Последната година на ГЕРБ ще бъде не само провал, ще бъде годината, в която тежестите няма да могат да бъдат понесени от българското общество. 5 юли не е 3 години управление на ГЕРБ, а е 3 години от изборите. Има нещо парадоксално в това, че в Деня на полицая преди 3 години бяха проведени избори и България се превърна в полицейска държава. Това е знаково. ГЕРБ дойде на власт не с вота на народа, партията на "Гражданите за европейско развитие на България” не спечелиха парламентарния вот. Има само два случая, когато партии и коалиции са печелили парламентарен вот и това са БСП и ОДС. ГЕРБ дойде на власт с помощта на четири партии от три парламентарни групи, които му дадоха своите 45 мандата. "Атака”, СДС, ДСБ и РЗС направиха Бойко Борисов премиер на България”, обясни още Бисеров.

Според съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров проблемът след три години управление на партия ГЕРБ е, че те не са изпълнили своята собствена антикризисна програма: “Отказаха се от всички ключови реформи. Цената на това в момента е спадащи доходи, рекордна безработица".

Той заяви още, че от Синята коалиция не виждат шанс загубените реформи да бъдат възстановени, не виждат и истинска воля за това. “В последната година от мандата на ГЕРБ очакваме опит за манипулиране на следващите избори по всеки един начин”, категоричен е Мартин Димитров.

Димитров припомни най-важното според него обещание на ГЕРБ. "Премиерът Борисов каза: “След две-три години българите ще получават европейски доходи”. Къде са, колеги от ГЕРБ, европейските доходи, къде са? След три години България е по-бедна, отколкото беше в началото на мандата. До това се стигна, защото се отказахте от всички реформи, в резултат, на което фирмите фалираха, близо 200 000 фирми вече ги няма, а ги имаше в началото на мандата на ГЕРБ“.

Въпреки критиките, които отправиха всички парламентарни групи, от ГЕРБ запазиха мълчание, след като в четвъртък отговориха на упреците с екзотична идея за нов закон, който да забрани корупцията.

Преди ден председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев лансира идеята, че управляващите ще пишат закон срещу корупцията, защото явно другите закони, които забранявали това явление не действали. Според Велчев обаче това не се налагало заради корупция в управлението, защото такава на практика нямало, а заради подкупи по ниските етажи на властта.

Споделяне

Още по темата

Още от България