Заради отложеното приемане на Закона за движение по пътищата

Опозицията предизвика скандал в НС и обвини мнозинството, че лъже за кворума

От ГЕРБ нападнаха Манолова, че постоянно отлага гласувания заради липса на депутати

Мая Манолова и Цецка Цачева. Сн. БГНЕС

Опозицията от ГЕРБ предизвика скандал в пленарната зала на парламента в сряда заради решението на зам.-председателя на Народното събрание (НС) Мая Манолова да отложи гласуването на поредните промени в Закона за движение по пътищата за четвъртък.

 

Бившите управляващи обвиниха депутатите от мнозинството, че лъжат за наличието на кворум и превръщат в тенденция отлагането на гласувания, тъй като не могат да съберат достатъчно подкрепа за предложенията си.

 

"Проблем е как председател на заседанието се държи. Постоянно отлагате гласуване на закони поради елементарен факт – че нямате мнозинство в залата в момента. Не можете да съберете народните представители. Постоянно налагате тенденция по време на поименната проверка да лъжете за кворума в залата. Вчера Алиосман Имамов лъга, вие излъгахте. Призовавам да подложите закона на гласуване", заяви от трибуната депутатът от ГЕРБ Георги Андонов.

 

Действително в последните седмици стана практика обсъждането на даден законопроект да бъде в единия пленарен ден, а гласуването по него - в другия. Повечето случаи на отлагане на гласуването са с прозрачната цел - да бъде осигурен кворум., който в края на всяко обсъждане се оказва недостатъчен проектът да бъде подкрепен.

 

В сряда при аналогичната ситуация последва реакция от страна на Манолова, която заяви, че председателстващият заседанието определя кога да се обсъждат точките от дневния ред на парламента, както и кога ще се извърши гласуването по тях.

 

"Търсите си удобни извинения. По начина, по който се държите, обиждате не само народните представители, но и целия български народ. С тази практика се опитвате служебно да си осигурите необходимия кворум, защото той не ви е даден от обществото, от избори. Правите го и чрез законови промени в други институции – било ЦИК, било Сметна палата. Обиждате цялото общество, г-жо Манолова, но няма да ви се прости", коментира и Александър Ненков от ГЕРБ.

 

"Елате утре на работа в този състав и ще участвате в гласуването на двата законопроекта", иронично му отговори зам.-шефът на НС, след което отказа изказване по процедура на бившия здравен министър Десислава Атанасова.

 

Така заседанието продължи с обсъждане на проектопромени в Закона за професионалното образование и обучение, по време на което депутатите от ГЕРБ обаче започнаха да скандират "Оставка" и да тропат по банките си.

 

"Не можете да владеете залата, г-жо Манолова. Това е резултат от грубото потъпкване на всякакви парламентарни правила в нашия правилник. Може ли да ми посочите на какво основание си позволявате да правите квалификации на парламентарни групи? Съберете се, направете си консултацията с председателя и другия заместник-председател, вземете се в ръце, за да може да продължи работата на днешното заседание. В противен случай, както сте го подкарали, не ви води към добро", обърна се бившият парламентарен шеф Цецка Цачева към Манолова.

 

"Крайно време е ПГ на ГЕРБ да прочете парламентарния правилник", отвърна Манолова с уточнението, че председателят има право на обяснение до две минути. Размяната на реплики между опозицията и БСП завърши с иронично изказване на "приятеля" на Сирия Страхил Ангелов (БСП), който призова: "Дайте да се успокоим. Мачът е утре и се играе на националния стадион. Недейте да крещите". След това заседанието бе прекратено за кратка почивка.

Споделяне

Още по темата

Още от България