Опозицията превзе властта в Мадагаскар

Опозиционните сили в Мадагаскар обявиха официално в събота, че са успели да превземат властта в страната. Вече е съставен и паралелно правителство под името "временно управление на Мадагаскар". След извършването на преврата, бунтовниците обявиха намерението си да насрочат президентските избори в срок до две години.

"Временното управление поема правомощията на президента на републиката", заяви паралелният премиер на страната Роиндефо Монджа, който бе посочен от лидера на опозицията Андри Раджолина.

По време на митинг в центъра на мадагаскарската столица Монджа обяви, че "президентът, националното събрание, сенатът и правителството са се оттеглили от функциите си".

"Президентът вече не е в състояние да упражнява възложените му от конституцията функции, очевидно и въоръжените сили отказват да му се подчиняват", каза още той. След митинга Монджа и други "министри" на опозицията бяха придружени от военни до освободените от членовете на досегашното правителството канцеларии.

От края на януари Мадагаскар преживява най-тежката си политическа криза, откакто през 2002 година на власт дойде президента Марк Раваломанана. Над сто души са станали жертва на насилието от началото на кризата, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят