Опозицията: Президентът да не издава указ за назначението на Цацаров

"България на гражданите": Изборът на главен прокурор бе задкулисна договорка

Йонко Грозев

Президентът Росен Плевнелиев да упражни правомощията си и да не подписва указа за назначаването на нов главен прокурор, призова партия "Движение България на гражданите" в петък. Предишната вечер Висшия съдебен съвет (ВСС) избра на поста предварително сочения за фаворит на ГЕРБ съдия Сотир Цацаров.

От партията на Меглена Кунева остро протестират и не приемат процедурата, по която протече изборът.

"Процедурата не даваше гаранции за запазване тайната на вота при упражняването му от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Липсата на гаранции за тайната на вота и отделното гласуване на кандидатите по реда на тяхното номиниране напълно опорочиха очакванията, включително и на европейските ни партньори, за прозрачна процедура, с участието на максимален брой кандидати, които да бъдат поставени при реална конкуренция", се казва в позицията, подписана от секретаря на партията Йонко Грозев.

"Развитието на събитията на заседанието на ВСС потвърди отдавна декларираните от "Движение България на гражданите" съмнения за задкулисна уговорка по назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор", посочват от партия "Движение България на гражданите".
 
"Гласуването с нарастващо мнозинство за Сотир Цацаров, включително и от членовете на ВСС, които първоначално бяха издигнали алтернативни кандидатури, отдаваме единствено на интервенцията на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов в съдебната система. Това е резултат от задкулисната договорка на членовете на ВСС, избрани по-рано тази година от коалицията "ГЕРБ, БСП и ДПС". Повтори се негативният опит от избора на самите членове на ВСС, при който кандидатите на БСП и ДПС бяха избрани с гласовете и одобрението на ГЕРБ" пишат от движението.
 
Изтъква се, че проведената процедура не е изяснила по достатъчно категоричен начин и фактите, свързани със сделки от семейството на Сотир Цацаров и навременното заплащане на дължимите данъци и такси.
 
"Вместо да бъдат изнесени конкретно и детайлно всички документи и обяснена фактологията и последователността на събитията, чухме неясни отговори. Беше потвърден и фактът, че Сотир Цацаров неправомерно е получил и се е запознал с висящото дело срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, заведено от бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова".
 
"Убедени сме, че по отношение на личност, която ще упражнява огромната власт на главен прокурор на България през следващите седем години не следваше да има никакви съмнения за неговото законосъобразно поведение във всяка една ситуация. За съжаление, протеклата процедура по избор на Сотир Цацаров не създава такава увереност. Заради това, призоваваме президента Росен Плевнелиев да упражни правомощията си и да не подписва указа за назначаването на нов главен прокурор", заявяват още от "Движение България на гражданите".

Процедурата за избор на главен прокурор е опорочена, върху членовете на ВСС е оказан политически натиск и в пространството останаха висящи въпроси за техните морални качества, заяви в петък и зам.-председателят на Коалиция за България Михаил Миков.

По думите му проведеният избор на главен прокурор затвърждава съмненията на Европейската комисия (ЕК), записани и в междинния доклад на Брюксел, че съдебната система не е съвсем независима.
 
Според социалиста е най-малкото странно как може да издигнеш един кандидат, а след това да подкрепиш друг. "Да, това е политически натиск", заключи депутатът.
 
Уточнявайки, че говори в лично качество, той добави, че в публичното пространство остават неизяснени въпроси около несъмнеността на моралните качества на кандидатите.

Т. нар. избор на главен прокурор премина при една ад хок създадена процедура, която не даде условия за състезателност, за проверимост, каза Миков. А в края на краищата всички станахме свидетели как министърът на правосъдието набързо разтури заседанието, без да бъде довършен изборът във ВСС, припомни той.

Ние няма да оспорваме и коментираме качествата на отделните кандидати. Искаме обаче ние и обществото да сме наясно, че този подход на ВСС, определен в основата си от мнозинството на управляващата партия ГЕРБ, по същество не беше избор. Получи се едно определяне на номинирането за главен прокурор без същински избор, въпреки дългата процедура по изслушванията.

Оттук насетне отговорността за т. нар. избор на главен прокурор е при държавния глава и ЕК би трябвало да вземе отношение по това поредно доказателство за нарушение разделението на властите, каза Миков.

Аналогичен призив към държавния глава отправи и Атанас Атанасов от ДСБ.

"Президентът на републиката Росен Плевнелиев преди да подпише указа за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор следва да си отговори на три въпроса. Първият - конституционно съобразна ли е процедурата, по която ВСС го избра вчера, при условие, че чл. 131 от Конституцията изисква тайно гласуване, а те гласуваха с електронна система. Второ - ще бъде ли независим главният прокурор при условие, че той сам призна, че без да е подсъдно на неговия съд делото Тодорова срещу Цветанов, той го е взел, за да се запознае с него. И трето - има ли високи професионални и морални качества Сотир Цацаров при условие, че стана ясно, че си плаща данъците тогава, когато на него му е изгодно", коментира от името на ДСБ Атанас Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?