Опозицията против централно финансиране на делегирани общински дейности

Опозицията се противопостави на готвените промени в Закона за общинските бюджети, с която се въвежда нов начин за финансиране на делегираните общински дейности, тоест тези, които общините изпълняват от името на държавата.

При второто четене на промените в пленарната зала във вторник представители на опозицията от ДСБ и ОДС се обединиха около тезата, че с тях на практика се извършва централизация на местната власт. Според промените държавата ще прибира всички приходи от доходния данък и след това ще заплаща централно разходите на общините за извършване на делегираните дейности – образование и здравеопазване. Досега на общините се оставяше между 20 и 50% от данъка и те сами определяха за какво отиват парите.

Според Мартин Димитров от ОДС с промяната се посяга върху властта на кметовете и общинските съветници, които са всъщност избрани от хората и са пряко отговорни пред тях за състоянието на града, в който живеят.

“Кметовете и общинските съветници най-добре знаят как могат да бъдат разпределени парите”, заяви Димитров.
Иван Костов от ДСБ заяви, че се отнемат икономическите стимули на общините. Вие сега сте управляващи и ще прокарате този закон, защото опозицията е “слаба и разпокъсана”, допълни Костов. Независимият депутат Елеонора Николова, бивш кмет на Русе, коментира, че при тези промени в закона общините дори няма да могат да планират проекта за енергийна ефективност на едно училище, защото няма да знаят с какви средства разполагат.

Председателят на парламентарната група на левицата Михаил Миков отговори на тези коментари с думите, че правителството развива последователна политика за децентрализация на местната власт. „Ако за вас нямат значение фалитите на слабите общини, за нас не е така. Именно заради такава политика сега в София “ни скачат по главите” от пренаселване, коментира Миков.
Той допълни, че по сметките на общините сега има 600 млн. лева, което никога не се е случвало по време на управлението на ОДС. По адрес на опозицията той каза: “Г-н Костов, вие сам определихте каква е опозицията”, на което Костов му отговори: “Г-н Миков, вие сте дошли от Видин и вие скачате по нашите глави”.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?