Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Опозицията "разпна" бюджет 2004, Велчев си го похвали

0 коментара

На фона на синдикални искания за оставка на правителството и в отсъствието на министър-председателя и почти цялото правителство, след 10-часови дебати парламентът прие на първо четене проекта на бюджет 2004. 133 народни представители гласуваха за най-важния закон на държавата за догодина, 94 го отхвърлиха. Трима депутати се въздържаха, като двама от тях бяха от НДСВ.

Финансовият министър го определи като първия бюджет на съзиданието и развитието след 1989 г. СДС и БСП го отрекоха категорично, макар и с почти противоположни аргументи и обявиха, че в него липсват приоритети. Дясната опозиция е недоволна, че държавата увеличава ролята си в икономиката. Лявата пък протестира, че тази роля не е още по-голяма.

ДПС подкрепи проекта, но отсега заяви претенциите си за още отстъпки. С изявлението си фронтмена на нововремци Емил Кошлуков показа, че поне по тази тема ново разцепление в пооредялото мнозинство не се очаква. Цялата парламентарна група НИЕ на отцепилите се царисти също подкрепи проектобюджет 2004, с което напълно компенсира двамата въздържали се жълти депутати.

Приоритетите - съдебна система, здравеопазване, образование и инфраструктура

5.3% е заложеният ръст на БВП в проектобюджет 2004. Очакваната инфлация е 4%, а нивото на инвестиции - 21.5% от БВП. Правителството е заложило увеличение на средната работна заплата с 2.7% до 310 лв. Работните заплати в бюджетния сектор ще бъдат увеличени с 8.5% от 1 юли догодина, а пенсиите - с 5.8% от 1 юни. Общо за социални разходи ще бъдат отделени 13.5%.

Четири приоритета очерта в бюджет 2004 финансовият министър Милен Велчев пред депутатите - здравеопазване, образование, съдебна система и инфраструктура. Това са сферите, за които държавата увеличава най-много отпусканите средства догодина. По думите на Велчев, тези приоритети са свързани с двете най-важни задачи на България за 2004 г. - пълноправно членство в НАТО и приключване на преговорите с ЕС.

В сферата на здравеопазването номинално общият размер на средствата нараства с 15,1 % спрямо тази година, което е 213,4 млн.лв. повече. Делът им от БВП достига 4,3 % през 2004 г. Според Велчев така се осигурява процеса на преструктуриране на здравната система, повишаване качеството на услугите и оптимизирането на дейностите на болничните заведения.

Разходите за образованието номинално нарастват с 16,3 % спрямо 2003 г. или с 222,5 млн.лв. повече. Общо предвидените средства са 4,2 % от БВП при 3,9 % за тази година. "Даваме тези пари, за да стартират реформите в сектора, които ще доведат до значително подобряване на системата", подчерта Велчев, без да уточнява реформите.

Министърът на финансите допълни, че проектобюджетът поставя акцент върху големите инфраструктурни проекти, които генерират икономически ръст. "Основната част от средствата ще бъдат насочени към проекти с национално и международно значение, както и към такива, за чието изпълнение се очаква значителна финансова подкрепа от предприсъединителните фондове на Европейския съюз", каза Велчев. По думите му, държавната политика ще се концентрира върху строителството на магистрали, пречиствателни станции и депа за битови отпадъци.

Целта на бюджет 2004 е да осигури по-добри и по-качествени публични услуги, каза още Велчев.

С идентични акценти проектобюджетът бе защитен и от председателя на икономическата комисия Валери Димитров. Той също очерта като приоритети здравеопазването, образованието, съдебната реформа - без която не може да има пазарна икономика и изграждането на модерна инфраструктура, без която не могат да бъдат привлечени инвестиции.

Ставката на корпоративния данък се намалява от 23.5 на 19.5%, от 15 на 12 на сто намалява и ставката за облагане на най-ниските доходи. От 110 на 120 лв. на месец се повишава необлагаемия минимум. Намалява се и максималния оборот за облагане с патентен данък от 75 000 на 50 000 лв. Обезщетението за болнични остава 80% от работната заплата.

ОДС: Бюджетът увеличава общата данъчно-осигурителна тежест

Острата критика на Надежда Михайлова възбуди председателя на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров. В репликата си той се опря на историята на КПСС и цитирайки на добър руски език цитат от Ленин, обвини лидерът на дясната опозиция в болшевизъм заради негативната ѝ оценка за бюджета.

Именно образованието и здравеопазването обаче и липсата на реформи в тези два сектора се оказаха най-критикуваните теми от страна на дясната и лявата опозиция.

Лидерът на ОДС Надежда Михайлова обвини правителството, че с бюджет 2004 увеличава бремето на държавата върху икономиката, увеличава общата данъчно-осигурителна тежест и не стимулира икономическия растеж.

Тя изброи четири причини, заради които дясната опозиция няма да подкрепи бюджета:
- вместо да намалява данъчната тежест, догодина правителството ще прибере от гражданите под формата на данъци 684 млн.лв. повече от обещаното в данъчната стратегия,
- правителството изсипва най-много средства за образованието и здравеопазването, без да предлага ясни реформи в тези сфери,
- правителството не изпълнява обещанието си да намали осигурителната тежест, след като въведе затрудняващия бизнеса режим на регистрация на трудовите договори и на минимални осигурителни прагове. Това означава, че или двете мерки не са дали очаквания ефект, или кабинетът за пореден път не изпълнява обещание към бизнеса,
- правителството намалява капиталовите разходи за общините и отново не им дава право сами да определят собствените си приоритети.

Бюджет 2004 е бюджет на противоречията, пазарлъка и изнудването в самото управляващо мнозинство, заяви Михайлова и допълни, че той ясно показвал края на това управление, което нямало нито визията, нито волята за реформи.

Бившият финансов министър Муравей Радев пък акцентира върху скрития дефицит, заложен в бюджета за догодина, със записаните под черта разходи за 875 млн.лв. от фискалния резерв. По думите му, те увеличават бюджетния дефицит от декларираните 0.7% на над 3% от БВП, което Радев определи като огромна опасност за фискалната стабилност на държавата догодина. Той се обяви и против увеличените субсидии за държавните търговски дружества (202 млн. лв.) и за фонд "Земеделие" ( 100 млн.лв.).

Радев се усъмни и в записаното в бюджета намерение догодина да се усвоят 420 млн.евро по програма ИСПА. Иронично той пожела успех на правителството, като в същото време цитира данни от сайта на министерството на финансите, че досега по този предприсъединителен фонд са усвоени едва 18 млн. евро.

БСП: Държавата се изтегля

Точно противоположна оценка получи бюджета от лидера на БСП Сергей Станишев, според който продължавала дясната политика на изтегляне на държавата. Станишев настоя държавата да увеличи ролята си в икономиката, за да я подготви за влизането в ЕС.

Той определи бюджета като лесен за правителството, бюджет, който ще отчете поредния излишък на фона на мизерията, в която тънели болшинството българи. Тезата си Станишев защити с аргумента, че само 4% от населението има спестявания.

Докато депутатите дебатираха 10 часа с няколко почивки, синдикатите неуспешно се опитаха да организират жива верига около парламента, макар че събраха около 2000 човека. Инициативата им бе осуетена от засиленото полицейско присъствие и допълнителните метални заграждения пред сградата на Народното събрание. Въпреки че получиха поредица от отстъпки в параметрите на бюджета, КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха оставката на цялото правителство и използваха председателя на парламента за куриер до премиера, връчвайки на Герджиков протестна декларация до Сакскобургготски с исканията им. Лидерите на двата синдиката поискаха минималната заплата да се повиши на 150 лв. от догодина, а бюджетните заплати и пенсиите да се увеличат с 10% още от 1 януари 2004-та. Те настояват още ваучерите за храна в размер на 40 лв. месечно да не се облагат с осигуровки и данък върху доходите.

И според левицата бюджет 2004 няма приоритети и не решава нито един проблем на основните бюджетни сфери.

Депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов обвини правителството, че нарушава принципите на конкуренция в здравеопазването, прилагайки в бюджета две различни схеми за финансиране на държавните и на общинските болници. Той предложи да се предвидят между 80 и 100 млн. лева в републиканския бюджет за допълнително финансиране на извършената лечебна дейност от общинските болници.

Атанас Папаризов заяви, че правителството постига икономически ръст от увеличено потребление и нови кредити, а не от създаването на реална добавена стойност. И той разкритикува и ниския процент на усвояване на средствата по предприсъединителните европейски фондове ИСПА и САПАРД.

ДПС - нови заявки за нови отстъпки

Макар че подкрепи с гласуването си в пленарна зала бюджет 2004, в изказванията на депутатите от ДПС прозираше неприкритото желание за нови отстъпки. Под натиска на коалиционния партньор финансовият министър Милен Велчев не само отвори широко фискалния резерв за инфраструктурни разходи, но и се съгласи за нови отстъпки пред синдикатите.

Днес от ДПС обявиха, че още не са доволни от схемата за финансиране на общинските болници, от нивото на капиталови разходи за общините и от преразпределянето на изравнителната субсидия за общините.

От ДПС разкритикуваха като нисък планирания ръст на БВП догодина и повториха тезите на МВФ за опасността от високия дефицит по текущата сметка и ръста на кредитите, без обаче да предлагат ответна мярка като намаляване на разходите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.