Опозицията: Рокади под натиск

Като рокади, извършени под натиск, определи единодушно и лявата, и дясната опозиция предлаганите от премиера Сакскобургготски промени в правителството.

БСП спести името на ДПС като източник на натиска, посочвайки само Новото време и лобита в самото НДСВ. СДС се приплъзна покрай Доган, открито ролята му в развитието и финала на политическата криза бе посочена от ДСБ.

БСП: Промените ще внесат допълнителен хаос

Промените в правителството няма да решат проблемите в изпълнителната власт, а само ще внесат допълнителен хаос в управлението, тъй като новите министри не са специалисти в съответните ресори и за оставащите няколко месеца до края на мандата няма да могат дори да навлязат в същината на работата, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той заяви, че промените не са подчинени на обществения интерес, а са направени под натиск и в резултат на много тежък, безпринципен пазарлък с Новото време и някои среди от НДСВ.

Назначаването на Мирослав Севлиевски за министър на енергетиката бе определено като част от търговската сделка в рамките на либералния съюз, а прехвърлянето на Милко Ковачев като министър на икономиката според социалистите показва, че стимулирането на българския бизнес няма да е сред приоритетите в дейността на кабинета в оставащите месеци.

Като крайно обидно за българското културно историческо наследство и унизително за българската култура определи зам.шефът на социалистите Румен Петков издигането на Нина Чилова за министър на туризма и културата. Кандидатурата на Чилова за пореден път унизява българската култура, коментира Петков.

Най-дискретно социалистите се изказаха за смяната на Дикме - това е вътрешен въпрос на ДПС, очевидно премиерът се е съобразил с претенциите на движението към дейността на министър Дикме, каза Станишев.

СДС: БСП запази позициите си в правителството

СДС няма да подкрепи предложените от премиера структурни и персонални промени в правителството и ще остане опозиция на това управление, заяви лидерът на партията Надежда Михайлова в изявление до медиите.

Според нея предложените от Симеон Сакскобургготски промени не решават проблемите на управлението и напротив, в оставащите няколко месеца до изборите ще блокират работата на държавната администрация.

Според СДС кризата е била използвана от икономическите лобита в управлението за прегрупиране, а БСП запазва своите позиции чрез министрите Георги Петканов и Димитър Калчев.

Заместник-председателят на СДС Емануил Йорданов допълни, че двете нови лица в кабинета - Мирослав Севлиевски и Нина Чилова, нямат нищо общо със сферата на управлението, в която са решили, че могат да станат министри.

"Това, което в момента става, е един цирк за българското общество", коментира друг от заместниците на Михайлова, Ергин Емин. По думите му е очевидно, че промените са направени под натиск на "малките коалиционни партньори на НДСВ - ДПС и Новото време".

ДСБ: Доган получи още власт чрез Новото време

Ахмед Доган постигна целта си да получи още изпълнителна власт, този път през Новото време, коментира зам.председателят на ДСБ Веселин Методиев.

С обявените днес промени станаха ясни три неща. Първото е, че позициите на БСП във властта бяха съхранени, тъй като Петканов и Калчев останаха по местата си. Второто е, че министри, към чиито сектори има най-голяма критика - например вицепремиерът Панайотов и министър Свинаров в отбранителния сектор, или министър Церовски в дейността му по магистрала "Тракия", или министър Велчев във връзка с операциите по външния дълг, също останаха по местата си, каза Методиев.

Човекът, който се сдоби с две парламентарни групи, е Ахмед Доган. Той получи още изпълнителна власт - контролът върху енергетиката през Севлиевски, успя да освободи Шулева, която принадлежеше към най-близкия кръг на премиера, накара Симеон да му свърши и вътрешнопартийна работа, отстранявайки Дикме, който вече беше станал конкурент на Доган вътре във властта, допълни заместник председателят на Демократи за силна България..

Според Методиев единствената изненада в обявените промени е структурната промяна, защото създаването на министерство едновременно на културата и туризма е подигравка с националната ни култура.

Заместник-председателят на ПГ на ОДС Димитър Абаджиев също определи промените като доказателство на тезата, че Доган е диригент на това правителство. Не се променят МВР и регионалното министерство, където бяха основните слабости и това показва, че промените са козметични, допълни Абаджиев.

Чилова едва ли е фигура, която може да навява повече сериозност от фигурата на Божидар Абрашев, коментира още Абаджиев.

Споделяне

Още от България