Опозицията ще сезира ЕК за одобрения монопол върху цифровизацията на ефира

Опозицията ще сезира ЕК за одобрения монопол върху цифровизацията на ефира

Опозицията обяви, че ще сезира Европейската комисия за приетите в петък от парламента окончателно текстове в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), касаещи изграждането на мултиплекси за разпространяването на цифровизираните радио и телевизионни програми след 2012 г. Според опозицията така се цели създаването на монополни структури и приетото законодателство се различава от европрактиката.

В ЗЕС за приети текстове, които са опасни за националната сигурност, посочват още десните в Народното събрание. По думите на Румен Ангелов (ОДС) се създава монопол върху цифровизацията на ефира. С одобрените текстове се забранява и на европейски инвеститори да изграждат мрежи в България и да участват в конкурсите за мултиплекси, което е ограничаване на конкуренцията. С това се усложнява и финансирането на процедурата, смятат от ДСБ и СДС, които дори директно обявиха кое точно предприятие според тях монополизира цифровизацията.

Иван Иванов от ДСБ заяви от парламентарната трибуна, че решението да се даде на един оператор ползването на трите типови платформи, върху които в първия етап на цифровизацията на ефира ще бъдат качени между 30 и 40 цифрови програми грубо нарушава Конституцията на страната.

“Тя не разрешава допускане на монополизъм чрез промяна на закони, а именно това става и се дава монополно право, което ще бъде обсебено от една медийна група, зад която стои ДПС“, каза Иванов, явно визирайки групата медии на бившата шефка на тотото Ирена Кръстева и сина ѝ Делян Пеевски, който е зам.-министър на извънредните ситуации от квотата на ДПС.

Камен Костадинов от ДПС обаче намери политиканстване зад тезата на дясната опозиция и коментира, че предложението за отдаването на един оператор на трите мултиплекса е европейската практика, която изисква този, който произвежда програма, да не е собственик на мултиплексите.

Депутатите приеха със специален закон да се определя редът за издаване на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи за наземно цифрово радиоразпръскване, предназначена за разпространение на обществени телевизионни програми, изготвени от БНТ и БНР.

Според Иван Иванов се дава право на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) без търг и конкурс да дава разрешение за ефирно излъчване на радио и телевизионни програми. Това е скандално, защото се касае за ограничен честотен ресурс, каза Иванов.

Костадинов обясни, че няма да се раздават честоти от КРС, а временни разрешения за неизползваните аналогови честоти, които по време на втория етап на цифровизацията между 2010 и 2012 година могат да бъдат върнати на комисията. ДПС-депутатът отхвърли обвиненията на депутата от ДСБ Иванов, че медийна групировка, зад която стои ДПС, ще "обсеби" първия мултиплекс. Костадинов допълни, че най-вероятно чужди инвеститори ще изградят мултиплексите, защото няма българска компания, която да може да вложи инвестиция от поне 350 милиона евро.

От опозицията изказаха и своите притеснения във връзка с одобреното увеличаване на мандата на председателя и членовете на КРС да бъдат увеличени с една година и да станат 6 години.

Интерес от това имат управляващите, за да може сегашният състав на КРС за извърши всички действия по цифровизацията по желания от управляващите начин,заяви Иван Иванов.Депутатите от ОДС и ДСБ коментираха като проблемни и оставените за идната седмица текстове от ЗЕС, които задължават мобилните и Интернет оператори да събират информация за трафика на своите потребители. От опозицията отново поискаха да се намали срокът на запазване на данни за съобщенията от 24 на 6 месеца и да се запише, че тя се предоставя на компетентните органи само за разкриване на тежки престъпления и компютърни престъпления.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?