Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Опозицията спря с бойкот промените в Изборния кодекс, ГЕРБ също ще бойкотира

Социалисти за управляващите: Снощи ядоха кюфтаци и пиха цяла нощ, сега нямат кворум

119 коментара
Снимка: БГНЕС

Ревизията на Изборния кодекс е блокирана за неопределено време, а може и въобще да не се състои, след като опозицията бойкотира гласуването на наложени от управляващите текстове и поиска политически консултации, а ГЕРБ на свой ред поискаха "извинение" и отказаха да участват в "пазарлъци".

Лявата и дясната опозиция са единодушни, че измененията в закона не гарантират за провеждането на честни избори. След ожесточените дебати до късно в четвъртък, когато ГЕРБ отказа да се регламентира място на опозицията в ръководството на изборните комисии, в петък сутринта депутатите на БСП, ДПС, Синята коалиция и "Атака" не влязоха в пленарната зала за заседанието, определено специално за изборния закон. Те поискаха връщането му между първо и второ четене и политически консултации на най-високо ниво по най-спорните текстове.

Председателят на парламента Цецка Цачева прекрати заседанието след три неуспешни опита да събере кворум. Така опозицията осуети и свикването на извънредни заседания в събота и вторник, за да бъдат приети бързо на второ четене поправките в Изборния кодекс.

Шефката на правната комисия Искра Фидосова, под чието ръководство ГЕРБ решава промените в изборния закон, определи поведението на опозицията като срамно и напълно безотговорно. И обяви, че управляващите на свой ред ще бойкотират приемането на промени и изборите догодина ще се проведат по сегашния кодекс.

Същото потвърди от Брюксел премиерът Бойко Борисов. Преговори няма да има, няма да се поддаваме на ултиматуми, заяви той и допълни: "Щом са толкова нагли и лъжат и манипулират хората, няма да се занимаваме с този въпрос".

"Другата седмица законопроектът няма да бъде в програмата на Народното събрание (НС), и въобще няма да бъде изведен в дневния ред на парламента - нито преди, нито след Коледните и Новогодишните празници, ако от опозицията не дойдат и по надлежния ред не ни се извинят", заяви преди това Искра Фидосова на брифинг в НС с участието на цялата парламентарна група на ГЕРБ.

"Има Изборен кодекс, който получи висока оценка. Това е действащият закон. Който иска да го променя, да дойде в условията на диалог, не с извиване на ръце, не с ултиматуми, не с лъжи, да заповяда. Където решат да ни поканят. Не с ултиматуми, не с извиване на ръце, а в условия на диалог. Ултиматуми няма да търпим повече. Нито едно от предложенията на ГЕРБ не е за фалшифициране на изборите", заяви Фидосова.

Според нея целта на опозицията е да се стигне до хаос и до касиране на парламентарните избори.

В петък НС трябваше да приеме едни от най-невралгичните текстове в закона, регламентиращи протоколите на Районните избирателни комисии, които пък са пряко свързани с изборните книжа на секционните комисии. Именно от тези документи зависи резултатът на всеки вот.

Опозицията поиска да има право на копие от протокола на всяка комисия. ГЕРБ демонстрираха неотстъпчивост по тези искания, но след радикалния отпор на опозицията, на набързо свикания председателския съвет в НС в петък, са дали знак, че може да направят отстъпки.

Омаловажавайки аргументите на опозицията, ГЕРБ се опита да ги сведе до спор за закупуване на ксерокси и други дребни технически въпроси, които нямат нищо общо с принципните спорове по закона, приет миналата година от мнозинството и разкритикуван от международни организации след невиждания брой нарушения на изборите "2 в 1".

"Кървав председателски съвет"

На председателския съвет, свикан от Цецка Цачева, опозиционните партии са настояли парламентът да се върне на текста, който преди ден мнозинството отхвърли – да им се гарантират места в ръководството на изборните комисии.

"Било е кърваво заседание (на съвета - бел. ред.), силно се надявам да постигнем нещо", обясни пред Mediapool опозиционен депутат.

ДПС, подкрепени от БСП, са поискали консултации на по-високо равнище между лидерите на парламентарните партии. ДПС държат да се постигне съгласие по всички текстове, включително и вече приетите. "Категоричната позиция на ДПС е да не участва в разискванията на Изборния кодекс, преди на най-високо политическо ниво да бъдат договорени основните положения и да се гарантира честността на изборите. Ако не се стигне до разбирателство, може да информираме целия дипломатически корпус. Не е изключено опозицията да пътува до Брюксел, както и до ОССЕ във Виена", заяви Лютви Местан.

"Въпросът обаче е, че така приет, с диктата на мнозинството, Изборният кодекс няма да бъде легитимен нито в очите на българските граждани, нито в очите на европейските институции. Така силово наложен Изборният кодекс ще създаде предпоставки за първи път в историята на демократична България, след 10 ноември 1989 година да се постави под съмнение изборният резултат и то не просто като съмнение, а да породи условия за непризнаване на изборните резултати", коментира Местан.

"ГЕРБ по честен път вече не могат да спечелят това доверие, което имаха. И с промените, които бяха подготвили, казваха на българските граждани - не ни интересува дали ни харесвате или не, не ни интересува как ще гласувате. Ще направим така, че резултатите да бъдат в наша полза. Именно това доведе до ситуацията в парламента, когато всички по същество се обявиха срещу ГЕРБ. Тук не става дума за партиен интерес, не става дума за власт, става дума затова хората да могат веднъж на четири години да оценяват управлението, да дават своето доверие на този, на когото вярват", заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Според него трябва да започнат консултации между парламентарните групи и да се излезе с пълно разбирателство по 10 ключови текста в кодекса. "Искаме от ГЕРБ да се съгласят на ревизиране на вече приети текстове", допълни депутатът от БСП Ангел Найденов.

"Ако все пак ГЕРБ успеят да прокарат тези скандални промени, ще искаме вето на президента върху Изборния кодекс, ще информираме всички европейски институции, и по този въпрос цялата опозиция трябва да си взаимодейства", продължи Станишев.

Синята коалиция подкрепи идеята за разговори между лидерите на парламентарно представените партии.

"Това е знак към управляващите затова, че искаме на високо политическо ниво гарантиране на честни избори в България", каза Екатерина Михайлова.

"Ако бяхме останали, станахме съучастници. Ние сме категорично несъгласни. ГЕРБ и независимите искат да приемат свой Изборен кодекс. Те не чуват препоръките нито на международните организации, нито на гражданите на България, нито на различните политически партии, заяви Мартин Димитров.

Фидосова обидена, чакала извинение

"ГЕРБ няма да включат промените на Изборния кодекс в програмата на парламента, докато не получат извинение от опозицията за поведението ѝ в последните дни", заяви в отговор заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.

И в момента има действащо изборно законодателство, по което могат да се осъществят парламентарните избори през идната година, казаха ГЕРБ.

Искра Фидосова посочи, че по основните проблеми, засягащи прозрачността и честността на изборите, има съгласие между партиите, но в момента от опозицията се опитвали да манипулират дебата, ползвайки несъществени теми като това дали да се гласува в неделя или в друг ден от седмицата.

По-рано в петък депутатът Емил Радев обясни по бТВ, че са склонни на някои отстъпки. По думите му в изборните комисии ГЕРБ ще поемат ангажимент да поставят копирни машини, за да получава и опозицията протоколите, които на практика определят изборния резултат.

"Ние три месеца търсим компромис. Не знам какво трябва да направим повече", възмути се Фидосова. "Единственото, което и вчера сме предложили, след заседанието на правната комисия, да се намерят извънредни средства да се закупят и ксерокси и за секционните комисии, така че протоколите, единственият оригинален екземпляр да се ксерокопира, да се подпише вярно с оригинала от председател, секретар на комисията и да се даде. Нещо, което не е правено никога, не е мислено да се прави подобно нещо и когато тази теза я чуха вчера и тази сутрин, те се прибраха и си тръгнаха от заседанието. Просто не искат да влязат и не дойдоха да заседават. Кодексът е добър. Получил е съответната оценка и от международните институции, няма пречка по кодекса да си продължим и да си проведем парламентарните избори", каза още Искра Фидосова.

В същия дух бе и коментарът на премиера Бойко Борисов. "Те освен да бойкотират, какво друго правят", каза по адрес на опозицията Борисов и добави: "Щом са толкова нагли и лъжат и манипулират хората, няма да се занимаваме с този въпрос". Премиерът подчерта, че ГЕРБ е приел всички предложения на опозицията и призова опозиционните партии да се извинят, да кажат чии са предложенията и тогава, ако искат, да продължат да работят. "Ако не, ще отидем на избори с този закон, който имаме сега", каза още министър-председателят.

Снощи ядоха кюфтаци и пиха цяла нощ

Социалистите не пропуснаха да си върнат на управляващите и по-специално на финансовия министър Симеон Дянков, който при среднощното гласуване на държавния бюджет преди десетина дни каза на БСП, че са пияни.

"Снощи ядоха кюфтаци и пиха цяла нощ, сега не могат да дойдат на работа", заявиха червени депутати в кулоарите на парламента, след като в петък сутринта ГЕРБ не успя да събере с независимите депутати кворум, а снощи беше коледното парти на парламентарната група на ГЕРБ. "Първо загряха с концерта на Веселин Маринов и след това празнуваха цяла нощ и сега не могат да станат за работа", коментираха от БСП.

Яне Янев ще накаже опозицията с по-висок изборен праг за коалициите

След като чу позициите на премиера и партията му, близкият до управляващите лидер на РЗС Яне Янев заплаши коалициите с по-висок праг за влизане в парламента. Той обяви, че подготвя промени в Закона за политическите партии. "Ще пледираме да се вдигне изборната бариера за коалициите - за две партии да е 4%, за три - 5%, и т.н.", заяви Янев. Така БСП нямало да може да прави коалиции с партии фантоми.

Яне Янев освен това се закани на Синята коалиция и "Атака", че след празниците може да им вземе депутати и да си възстанови парламентарната група на РЗС.

БСП и ДПС ще се опитат да ходят на тайни разговори с ГЕРБ, разкри ги Яне Янев, но предупреди, че "този номер няма да мине и чест прави на премиера Бойко Борисов, който каза в Брюксел, че няма да прави пазарлъци".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

119 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #119

  През последните 21 години невъзможността за личностно избиране,а само на партийно пакетирана листа отврати нзбирателя.Партийната листа се е превърнала в стока за покупко-продажба и 4 годишна гаранция за заинтересования куповач.

 2. Анонимен
  #118

  Да се препише изборния кодекс на някоя западна демокрация с най-малко регистрирани нарушения. Стига творчество на гърба на бедните българи.

 3. Анонимен
  #117

  ГЕРБ няма да включат промените на Изборния кодекс в програмата на парламента, докато не получат извинение от опозицията за поведението й в последните дни", заяви в отговор заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Иска ли някой отново да ни управляват БСП ДПС и други техни сателити?

 4. Besen
  #116

  Тази държава се управлява от мошеници-демагози, подкрепяни от неграмотен и манипулиран електорат. Ако се въведе в изборния закон образователен, имуществен ценз и изискване за отседналост нищо никого няма да се оправи. Обаче не нашите мошеници да броят гласовете. На политиците от последните 30 години да им се забрани да се кандидатират. Тогава, ако българите не се окажат по цигани от ромите нещата могат да тръгнат на оправяне, и плаха надежда ще се появи.

 5. Анонимен
  #115

  за 105-тъпанара неграмотен: ИЗБОРЕН КОДЕКС Обн. ДВ. бр.9 от 28 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.36 от 10 Май 2011г., изм. ДВ. бр.45 от 14 Юни 2011г.

 6. Анонимен
  #114

  Никакъв изборен кодекс няма да ни спаси от престъпната мутренска партия, управляваща ни в момента и обрекла няколко милиона българи на мизерия и глад! Единственият изход и единственото ни спасение е да гласуваме всички, абсолютно всички - до един! Само тогава ще се отървем от тези престъпници, които ни загробиха, които само за три години и половина и унищожиха всичко - икономика, среден и малък бизнес (за сметка на олигарсите - приятелчетата на сикаджията от Банкя), селско стопанство, образование - всичко, до което се докаснаха с мръсните си ръце!

 7. Анонимен
  #113

  105 - ти герберино! Какъвто и да е Изборният кодекс, мутрите и престъпниците от ГЕРб пак ще извършат потресаващите си фаршификации и манипулации! Те са толкова нагли, че нищо не е в състояние да ги спре! Вече го направиха на последните избори, направиха го явно, безсрамно и брутално - както само те умеят! И както са ги учили в подземния криминален свят у нас, където например дълго време се е подвизавала и баш сикаджийската мутра от Банкя?! Ти много бързо забравяш бе, герберино скапан! Я си припомни!

 8. Анонимен
  #112

  Какво ниво на комуникация? Срам и позор за българските депутати. И между другото, всичи които пишат в тази страница са народа господин/госпожа Н.110 дори и вие. С поздрав от далеч.

 9. Анонимен
  #111

  Добра контра ! Остава изборния закон на тройната коалиция :) Добре си го натресе Костич ООД...

 10. Анонимен
  #110

  Христо, що се абиш толкова бе? По-кротко, народът ще каже кой ще управлява, а не хората, пишещи в тоя сайт.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.