Опозицията: Цветанов да напусне политиката и да бъде разследван

БСП, ДПС, Движение "България на гражданите" и "Атака" настояха бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да изпълни обещанието си и да се оттегли от политиката, след като прокуратурата констатира, че МВР подслушва незаконно. Освен това опозиционните политици смятат, че Цветанов трябва да бъде и разследван.

"Гледах пресконференцията на прокуратурата. Данните са красноречиви, те са шокиращи", каза Станишев, който миналия месец внесе сигнал, че МВР начело с бившия си шеф Цветанов върти схема за незаконно подслушване. "Очевидно е имало злоупотреба с техниката, с която разполага МВР. Има въпроси, които тепърва предстои да се проверяват и изясняват", коментира Станишев. Ясно е, че става дума за нещо изключително сериозно, което не само представлява злоупотреба със служебно положение, с властта в МВР, а нещо, което е било превърнато от г-н Цветанов в една система за злоупотреба с власт, допълни той.

"Цветанов прекърши българската демократична държавност и това не може да остане така. Кой носи политическата отговорност за това? ", пита Станишев. След като призова Втория в ГЕРБ да напусне поста си, лидерът на БСП заяви, че ако Цветанов не напусне листите и щаба на ГЕРБ самостоятелно, това да направи Бойко Борисов. "Той трябва да го отстрани. В противен случай Борисов ще носи цялата отговорност", заяви Станишев.

За същото призова и лидерът на ДПС Лютви Местан, който уточни, че "ще повярва на Борисов", ако се освободи от Цветанов.

"Нали беше казал (Борисов – бел.ред), че има 100 очи и 100 уши – той знаел ли е за това подслушване", запита от своя страна Станишев.

"Борисов трябва да постъпи с Цветанов, така както с Мирослав Найденов, когото махна от листите на ГЕРБ", коментира Местан. Той изрази "респект от действията на новия главен прокурор", "който дава ясни знаци, че ще прилага стриктно закона и няма да се поддава на внушенията на политическата конюнктура."

"Смятам, че с образуването на четири досъдебни производства във връзка със сигнала за незаконни подслушвания той продължава тази линия. Очакваме той да бъде една идея по-дързък и да образува още едно досъдебно производство, спрямо лицето, което по Закона за СРС носи пряката отговорност – и политическа, и наказателна, за осъществяването на контрола по прилагането и използването на СРС – разпоредбата на член 34 а от ЗРС. Това е министърът на вътрешните работи", каза Местан.

За пряката отговорност на министъра на вътрешните работи, на чието подчинение е специализираната служба СДОТО в МВР, напомни и бившият вътрешен министър от тройната коалиция Михаил Миков. Той каза, че след оставката на съпартиеца му Румен Петков през 2008 г. мнозинството в 40-то НС прие изменения в ЗСРС, според които шефът на вътрешното ведомство носи пряка отговорност за СДОТО.

Миков постави още въпроси, които БСП ще зададе на прокуратурата – от "тези СРС-та" има ли изготвени веществени доказателства и дали според тези доказателства има присъди.

Срастването на политическото и професионалното ръководство на различните равнища е част от този Франкенщайн, който ГЕРБ роди в МВР, каза още Миков. Той обясни, че думите му са подкрепени от подредбата на кандидат-депутатските листи на доскоро управляващата партия – "В листите на ГЕРБ е и заместник-вътрешния министър Веселин Вучков, местната полиция във Видин пък се контролира от сина на ГЕРБ-старейшини", допълни Миков.

Той предлага като решение ротацията, "която да намали в известна степен онова обосновано предположение и подозрение на българските граждани, че МВР е ангажирано в изборния процес."

Звучи ми странно учудването на главния секретар Калин Георгиев откъде идва това недоверие към МВР, каза Миков. Ясно става, че е имало редица случаи на поставяне на устни задачи в нарушение на закона, коментира той. Да се види кога в МВР са били на разположение тези СРС и да се погледнат протоколите на комисията за контрол на СРС в 41 Народно събрание, призова Миков.

Евродепутатът Илияна Йотова подчерта, че констатациите на българската прокуратура пътуват към ЕК. Йотова ще сезира и комисията "Антимафия", както и тази за вътрешна сигурност към Европейския парламент, искайки "редица изслушвания" по темата.

Костов: Цветанов е като братя Галеви и Алексей Петров

ГЕРБ трябва веднага да извадят Цветанов от листите за изборите, за да бъде разследван, коментира изводите на прокуратурата и лидерът ДСБ Иван Костов във Варна.

"Тези служители от МВР не могат да бъдат възложители или потребители на милиционерско-политическа информация, която е събирана. Това е повече от очевидно", каза Костов. Нека ГЕРБ да не крие Цветанов в листите, както навремето Галеви се бяха скрили – бяха кандидати за народни представители – единият в Перник, другият – в Кюстендил, а Алексей Петров беше кандидат за президент", припомни Костов.

"Да не се повтаря тази грозна сцена с прикриване през изборите", каза още Костов. "ГЕРБ трябва да се разграничи от действията на Цветанов, който си е служил с полицията като милиционер, събиращ политически сведения за противника. Ако ГЕРБ не го направи, ще сподели цялата тази отговорност. Ще излезе, че всички те са хора, които не разбират, че с това се руши демокрацията и всъщност това вече не е демокрация", каза лидерът на ДСБ.

"Като един от потърпевшите изразявам огромно възмущение, но няма да се присъединя към хора, който иска Цветанов да си изпълни обещанието да напусне политиката. Той никога не си е спазвал каквото и да било от нещата, които е казвал", заяви Иван Костов. Разреших да бъдат проследени обажданията ми по телефона и казах на прокуратурата това, което знам и с което мога да бъда полезен, обясни той.

Темата коментира и лидерът на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева. "Днес прокуратурата потвърди всичките ни най-големи страхове. Вече стана ясно, че живеем в обществото на страха и диктата. Най-лошите практики, въведени и използвани от тоталитарните режими, са използвани и днес - шест години след присъединяването на България към Европейския съюз", заяви тя.

"Ужасяващо е, че вместо да се стремим да повишим доходите, качеството на образованието и здравеопазването, ние се занимаваме със защита на базови свободи, които би следвало да са защитени от конституцията. Изумително е, че всички ние сме подложени на подобна политическа репресия", каза още Кунева.

"За каква свобода може да става дума, когато стотици милиони левове са разходвани за незаконно подслушване на политически опоненти на властта, представители на бизнеса, журналисти и правозащитници. Прокуратурата не бива да спира своето разследване до изпълнителите на незаконното подслушване. Напротив, трябва да се стигне до поръчителите, тъй като отговорността е единствено и само на бившия премиер Бойко Борисов и бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Питам - с какво основание те отново искат доверието на българските граждани" каза още Кунева.

От "Атака" също заявиха, че основната отговорност за незаконните подслушвания в периода 2009 - 2011-та година носи бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, поради което той трябва незабавно да се оттегли като председател на предизборния щаб на ГЕРБ, да не взима участие в предизборната кампанията и незабавно да започне разследване срещу него.

Прокуратурата да стигне до истинските поръчители

Прокуратурата трябва да продължи проверката за незаконното използване на СРС-ата и да стигне до истинските поръчители, заявиха Атанас Атанасов от ДСБ и бившият депутат от СДС Йордан Бакалов.

"Не очаквам Цветанов да спази думата си (и да се оттегли от политиката-бел.ред.). Не за пръв път той е казвал едно и вършил друго, както и неговият началник Бойко Борисов, но след констатациите на прокуратурата Цветанов дали желае или не желае, ще бъде отстранен от политиката заради това, което е правил", каза Атанасов.

Според него бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е човекът, допуснал грешка, след като е поверил на Цветанов да ръководи политическата му кампания.

"Той трябва да е бил или голям наивник, или е смятал за абсурдно да се установят нарушенията", допълни Атанасов. Според него и двамата трябва да поемат своята отговорност, а хората да разберат, че за "тези господа няма граници между законно и незаконно".

Атанасов призова прокуратурата да продължи своята работа и да потърси отговорност не от изпълнителите на тези нарушения, а от поръчителите в лицето на ръководството на МВР, начело с Цветан Цветанов.

"Не съм изненадан от констатациите на прокуратурата, защото имаше достатъчно публична информация преди тази проверка, че в МВР се злоупотребява, и то тежко, с използването на СРС", каза още Атанасов. Той припомни проверката на парламентарната подкомисия за контрол на СРС покрай скандала с Мишо Бирата.

"Явно служителите, които са изпълнявали разпореждания на най-високо ниво от МВР, сега са изплашени и търсят начини да избягат от своята отговорност. Но аз съм сигурен, че ще дойде време, когато тези хора ще разкажат кой им е разпореждал, за да не се търси от тях отговорност", допълни Атанасов.

Йордан Бакалов призова прокуратурата да разшири проверката и към останалите служби, които прилагат СРС-ата. Цветанов няма никакви оправдания в този скандал, защото не е приложил никакъв контрол върху подслушването и следенето в МВР, коментира бившият депутат пред БНР. Според него никой от шефовете на дирекции в СДОТО не би си позволил солови акции, защото за нарушения на закона се носи наказателна отговорност.

"Определено мога да кажа, че върху тези трима шефове - хората от екипа, които са изпълнявали поръчките, трябва да се концентрира прокуратурата и ако действително е вярно това, което аз предполагам, че има разрешение отгоре, е ясно, че няма как те самите да не кажат, защото в края на краищата те са го правили с ясното съзнание, че нарушават закона", обясни Бакалов.

Споделяне

Още по темата

Още от България