Опозицията в Беларус бойкотира днешните парламентарни избори

В Беларус в неделя се провеждат парламентарни избори, бойкотирани от основните опозиционни партии в подложената на западни санкции страна заради репресиите над инакомислещите, предадоха осведомителните агенции.

Тези парламентарни избори с предизвестен край настъпват близо две години след спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко за четвърти мандат, след което десетки хиляди души протестираха в Минск срещу масови изборни измами.

В малката страна с 9,5 милиона жители, където всичките 110 депутати в досегашния парламент подкрепят режима, трудно може да се забележи, че в неделя има избори.

"Малко са признаците, които подсказват, че в страната ще има избори", отбеляза мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Беларус в предварителен доклад, публикуван миналата седмица.  Организацията изрази безпокойство от отказа на властите да регистрират някои кандидати.

Двете основни опозиционни движения - Обединената гражданска партия и Беларуският народен фронт - обявиха на 15 септември, че ще бойкотират вота и призоваха избирателите да не гласуват, протестирайки по този начин срещу многобройните нарушения на изборните процедури.

На предишните парламентарни избори през 2008 г. не беше избран нито един критично настроен депутат - сценарий, който най-вероятно ще се повтори и този път.

Възможно е до 20 процента от избирателите да бойкотират изборите, но активността без съмнение ще надхвърли 50 процента - минималния праг, при който вотът е валиден, казва независимият социолог Олег Манаев, цитиран от Франс прес.

Споделяне

Още от Свят