Опозицията в Беларус не спечели нито едно място в парламента

Опозицията в Беларус не спечели нито едно място в парламента

Опозицията в Беларус не спечели нито едно място в парламента на проведените в неделя парламентарни избори, предадоха световните агенции в понеделник. Общо 263-ма кандидати, 70 от които излъчени от опозицията, се явиха на изборите за 110-те места в долната камара на беларуския парламент.

След като предварителните резултати станаха известни, опозицията обяви изборите за недемократични и в неделя вечерта организира протестен митинг в Минск и призова Западът да не признава резултатите.

Привържениците на опозицията носеха плакати срещу президента Александър Лукашенко, който е определян като последния диктатор в Европа.

Според предварителните резултати (при обработени данни от 100 от общо 110-те избирателни района) вече са били избрани 99 депутати.

Kоординаторката на наблюдателите на ОССЕ Ан-Мари Лизен съобщи, че парламентарните избори в Беларус, не отговарят на нормите на организацията. "Полагат се усилия и има подобрение, но негативните елементи при преброяването са толкова много, че тези избори не са прозрачни. Те не отговарят на критериите на ОССЕ", подчерта Лизен.

"Ако изборите преминат гладко, Западът ще признае Беларус", посочи Лукашенко, след като гласува. Европейският съюз обеща да отмени санкциите, включително забраната за 40 висши представители на властта, между които и Лукашенко, да пътуват в страните от съюза, ако бъде отбелязан напредък към демокрация чрез изборите.

Западът, чиито връзки с Русия са обтегнати след конфликта между Москва и Тбилиси, даде сигнали, че може да “стопли” отношенията си с Беларус.

"Ние все още нямаме демократични избори", заяви опозиционният лидер Александър Миленкевич. "Някои могат да говорят за някакви козметични промени, но тези избори не отговарят на принципите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ", добави Миленкевич.

Мисията наблюдатели на ОНД даде положителна оценка на провеждането на изборите.

Споделяне

Още от Свят