Опозицията в БСП поиска Овчаров и Ивелин Николов да си ходят

Лявото крило в БСП призова в сряда премиерът и лидер на партията Сергей Станишев да приеме оставката на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП), която той е подал още по време на разговора им на 5 май. Веднага след тази среща Овчаров излезе в принудителен отпуск заради корупционния скандал между него и шефа на националното следствие Ангел Александров.

Янаки Стоилов, депутат и лидер на вътрешната опозиция в партията, обясни, че освен Овчаров политическа отговорност за срива на доверието в БСП, което пролича особено силно на евроизборите, трябва да поемат и зам.-шефът на партията Ивелин Николов, който оглавяваше предизборния щаб, и уволненият вече заради скандала зам.-министър на икономиката Корнелия Нинова, която е и член на ВС на партията.

“Ние не търсим изкупителни жертви, а възстановяване на доверието в БСП и предупреждение за бъдещи подобни случаи”, обяви Стоилов. Той допълни, че левицата в БСП настоява за промени в кабинета, които да са заявка за промяна в политиката, като новите попълнения в него не трябва да “възпроизвеждат квотния принцип или да прокарват корпоративни интереси”.

Лявото крило предлага още след местните избори наесен да се проведе извънреден конгрес на социалистическата партия, на който да бъдат избрани нови делегати, които пък от своя страна да изберат ново ръководство. “Левицата в БСП е за стабилност на управлението и не може да бъде алиби в случай на негов провал. Ние подкрепяме Сергей Станишев, ако той има воля да проведе такива действия за подобряване на управлението и възстановяване на доверието в партията”, обяви Стоилов. По думите му от това ще зависи в решаваща степен политическото и партийното бъдеще на Станишев.

Депутатът коментира, че доверието в левицата е достигнало критичната политическа точка и вече е настъпило времето социалната тежест да вземе превес в управлението на тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС. Подобно мнение изрази преди ден и президентът и бивш лидер на БСП Георги Първанов, който каза, че сривът на доверие към БСП и управляващите е заради социалната политика на кабинета.

Стоилов допълни още, че БСП е станала до голяма степен заложник на ДСП в управлението.

Запитан кои министри трябва да бъдат сменени, за да тръгне по-добре управлението на страната, Александър Лилов, основна фигура в лявото крило в БСП, коментира, че са нужни промени в политиката изобщо. “Или ще бъдат направени промени, или доверието в БСП ще продължи да се срива на предстоящите местни и парламентарни избори”, каза той, като допълни, че “няма цена от която партията да отстъпи за промени.”  

Лилов обясни, че не поставят под въпрос структурата на управлението, тъй като съотношението на политическите сили във властта е било решено от избирателите. Той подчерта, че смените са проблем на премиера Станишев и на БСП , а не на лявото крило.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?