Опозицията в Черна гора насрочи протести заради изборни измами

Черногорската опозиция призова поддръжниците си да излязат на улиците на протест срещу преизбирането на президента Филип Вуянович и заяви, че ще внесе в съда оплакване за изборна измама, предаде Ройтерс.

Независимо от това, че постът има предимно представителни функции, фактът, че резултатите от изборите бяха почти изравнени разтърси Демократичната партия на социалистите /ДПС/ на Вуянович, която е на власт повече от две десетилетия, и даде импулс на опозиционния Демократичен фронт.

Вуянович спечели 51,2 процента от гласовете според официалните предварителни резултати, но опозицията твърди, че има изборна измама и че нейният кандидат Миодраг Лекич е спечелил президентските избори, макар че изборната комисия отхвърли неговото искане гласуването да бъде повторено в някои райони.

Представителят на Демократичния фронт Бранко Радулович заяви, че опозиционната коалиция свиква митинг пред президентството в Подгорица по обяд в събота. Той каза също, че опозицията ще обжалва официално резултата в Конституционния съд.

Анализатори посочват, че икономическият спад, предизвикан от  намаляващите чуждестранни инвестиции и постоянните твърдения за корупция и връзкарство, са намалили подкрепата за управляващата ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?