Опозицията в Черна гора не признава резултатите от президентските избори

Миодраг Лекич

Бившият  кандидат за президент на Черна гора и лидер на "Демократичния фронт"  Миодраг Лекич  заяви, че опозицията е подготвила законопроект, който предвижда отмяна  на резултатите от президентските избори на 7 април 2013 г. и провеждане на ново гласуване, съобщи черногорският вестник "Виести", цитиран от БТА.

Лекич планира да се срещне с председателя на черногорския парламент  Ранко Кривокапич и да обсъди с него начините за излизане от политическата криза, която започна в Черна гора след президентските избори.

Политическата криза в Черна гора възникна след като  Лекич не призна  своето поражение на изборите и обвини властите  във фалшифициране на резултатите от изборите.

Лекич заяви, че неговата партия ще продължи бойкота на парламента. При това той изрази надежда, че и други партии ще последват примера на " Демократичен фронт".

Държавната избирателна комисия  на Черна гора обяви на 22 април победата на кандидата  на управляващата Демократична партия на социалистите Филип Вуянович.  Според  данните на Държавната избирателна комисия за Вуянович са гласували 51,21 процента, а за неговия противник Мидораг Лекич - 48,79 процента от избирателите.

Според изчисленията на щаба на Лекич обаче лидерът на "Демократичен фронт" е извоювал победа с 50,5 процента от гласовете, а Вуянович е събрал 49,5 процента.

В последните президентски избори в Черна гора участваха само двама кандидати.  Вуянович и преди е печелил избори през 2003 г. и 2008г. Президентът на Черна гора има мандат от пет години.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?