Опозицията в Киргизстан отказва да преговаря с Бакиев

Петъчният ден е траурен за Киргизстан заради жертвите при размириците, довели до разпускането на парламента и формирането на временно правителство, съобщиха световните агенции.

Няколко хиляди души се събраха днес по този повод на централния площад в Бишкек срещу сградите на президентството и правителството, където преди два дни се разразиха ожесточените сблъсъци. Много от събралите се обвиняват за смъртта им сваления президент Курманбек Бакиев.

При размириците в сряда загинаха 75 души, а стотици бяха ранени.

В същото време Бакиев отказа да се оттегли, но предложи на опозицията да преговарят. Лидерът на временното правителство Роза Отунбаева обаче не се съгласи да води разговори с Бакиев и настоя за оставката му.

Бакиев заяви в интервю за Франс прес, че е готов да преговаря с опозицията, а основната му цел е да се предотврати гражданска война в страната.

"Не възнамерявам да напускам страната и няма да се оттегля от президентския пост", заяви Бакиев.

Той твърди, че не е издавал нареждане на подчинените си да стрелят по демонстрантите, а също, че САЩ и Русия нямат никакво отношение към трагичните събития в страната му.

Според Отунбаева обаче Бакиев се опитва да се върне на власт.

"Привържениците на Бакиев в южната част на страната се опитват да го върнат на

власт", заяви пред журналисти Отунбаева, преди да посети болница в Бишкек, в която са настанени част от ранените в сблъсъците.

Висш представител на временната власт пък е съобщил за Франс прес, че Бакиев и приближените му са изпразнили държавната хазна, преди да избягат, принуждавайки останалото без средства временно правителство да замрази банковата система.

В хазната има само 986 милиона сома (националната валута на Киргизстан - б.р.), което прави 16 милиона евро, каза Едил Байсалов, началник на канцеларията на лидерът на временната власт Роза Отунбаева.

В стратегическата централно-азиатска страна военни бази имат и САЩ, и Русия.

В петък базата на САЩ възобнови нормалните си операции, след като вчера ограничи полетите заради безредиците в столицата, съобщи Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?