Опозицията в Македония окончателно реши да бойкотира местните избори

Членовете на Централния комитет на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ решиха с консенсус да бойкотират местните избори, щом не е постигнато политическо споразумение за предсрочни парламентарни избори, съобщи генералният секретар на СДСМ Андрей Петров, цитиран от агенция МИА и от БТА.

За решението гласувал и кметът на Струмица Зоран Заев, който според медиите е оглавявал крилото, застъпващо се за участие в местните избори..

ЦК на СДСМ се събра на заседанието, след като управляващото мнозинство в македонския парламент снощи прие на първо четене изменения и допълнения към закона за изборите, които предвиждат допълнителен срок до 3 март за внасяне на кандидатски листи за местните избори на 24 март.

Централният комитет изтъкна, че опозиционната коалиция Съюз за бъдещето, водена от СДСМ, е решила да бойкотира местните избори не защото не е имала време да състави кандидатските си листи, а защото политическата ѝ цел е "борба срещу сегашния режим и за възстановяване на демокрацията".

Според СДСМ удължаването на срока за кандидатските листи не е демонстрация на политическа воля за нормализиране на положението, а "провокация срещу обединената опозиция".

Опозицията напусна парламента през декември миналата година заради спорове във връзка с бюджета. Оттогава тя организира протести и настоява за предсрочни парламентарни избори, които управляващата коалиция отказва да обяви.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани