Опозицията в Македония оспорва резултатите от изборите

Опозицията в Македония оспорва резултатите от изборите
Опозиционният Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) поиска официално от Държавната изборна комисия (ДИК) повторно преброяване на гласовете в няколко избирателни окръга след състоялите се на 11 декември предсрочни парламентарни избори.
 
СДСМ обяви, че не приема огласените от ДИК резултати, според които управляващата консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски получава 51 депутатски мандата, а опозицията – 49.
 
СДСМ е подал осем възражения. 
 
"Ако изборната комисия приеме възраженията, има възможност за преразпределяне на гласовете", заяви председателят на формацията Зоран Заев.
 
Освен СДСМ възражения в ДИК внесе и албанското движение Беса. Възраженията се отнасят до избирателни секции в общини Липково, Арачиново и Тетово, в които има преобладаващо албанско население.
 
Държавната изборна комисия обяви, че СДСМ и Беса са подали жалби във връзка с изборния процес в общо 16 избирателни секции, настоявайки за повторно гласуване, отбелязва ДПА.
 
Изборите трябваше да решат продължаващата вече две години политическа криза в страната, но доведоха до патова ситуацията като ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ постигнаха приблизително равни резултати. 
 
И двете основни коалиции, претендиращи за властта в Република Македония обявиха малко след края на изборния ден, че те са победители в битката за спечелването на доверието на избирателите. 
 
Страната е обхваната от хаос от февруари 2015 г., когато опозицията обвини тогавашния премиер Николаа Груевски и неговия началник на контраразузнаванетов в подслушването на над 20 хиляди души.
 
Груевски от своя страна обвини Заев в заговор за преврат и предизвикване на политически криза.
 
По силата на постигнато с посредничеството на ЕС споразумение за излизане от кризата македонските политици се договориха миналата година за предсрочни парламентарни избори, както и да назначат специален прокурор, който да разследва скандала.
 
Изборите бяха отлагани два пъти, след като опозицията ги бойкотира, настоявайки за мерки, които да обезпечат свободно и честно гласуване. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят