Опозицията в Македония подкрепя договор за добросъседство с България

Председателят на македонския Социалдемократически съюз Бранко Цървенковски определи като отлична идея подписване на договор за добросъседство между България и Македония. Въпреки, че партията му е в опозиция на управлението в Македония, според него такъв документ трябва час по-скоро да се съгласува между правителствата в двете страни и неговата политическа сила ще го подкрепи.

Това заяви Църванковски в четвъртък след срещи в София с президента Георги Първанов и лидера на БСП Сергей Станишев.

По време на срещата си с Църванковски, който бе президент на страната си от 2004 до 2009 г., Георги Първанов е потвърдил готовността на България да продължи да подкрепя Македония за извършването на необходимите реформи, за изпълни критериите за членство в ЕС. Първанов е уверил, че това ще е водещ момент при оценката на готовността на страните от региона за тяхното пълноправно членство, съобщиха от "Дондуков" 2.

Бранко Цървенковски е отбелязал очертаващата се в перспектива нарастваща нужда от енергоресурси в региона на Югоизточна Европа и е посочил, че Македония има интерес от реализацията на проекта АЕЦ "Белене" и евентуално участие на страната му в този проект. Президентът Първанов е отбелязал, че България е в процес на търсене на стратегически инвеститор за изграждането на проекта и е добавил, че участието на съседните страни в неговото реализиране би обезпечило пазар за произвежданата електроенергия и изгодни цени за потребителите.

В съобщението се допълва, че е била коментирана възможността да се съдейства за промяна на тона на отделни фактори в диалога между двете страни.

Президентът Първанов е припомнил своята идея за провеждането на обща срещу между представители на българските и македонските медии, която би имала общ позитивен ефект.

Споделяне

Още от Балкани