Опозицията в Полша иска вот на недоверие на правителството

Премиерът на Полша Матеуш Маровецки

Най-голямата опозиционна партия в Полша "Гражданска платформа" съобщи в петък, че ще внесе в парламента искане за вот на недоверие на правителството на евроскептичната дясна националистическа партия "Право и справедливост", предадоха световните агенции.

Шефът на парламентарната група на "Гражданска платформа" Славомир Нойман каза на пресконференция във Варшава, че причината за този ход на опозицията е корупционният скандал в полската Комисия за финансов надзор, избухнал след публикуването на информация, че председателят на комисията Марек Хшановски е искал рушвет от 40 млн. злоти (над 11 млн. долара) от крупен бизнесмен.

Заради тези обвинения Хшановски подаде оставка и сега се води разследване. Премиерът Матеуш Моравецки побърза да назначи нов шеф на комисията.

"Съвсем очевидно е, че управляващата партия се опитва да замаже аферата, а начело на правителството стои (нейният представител) Матеуш Моравецки", каза Нойман пред журналистите.

"Гражданска платформа" неведнъж се е опитвала да предизвика оставката на един или друг министър в правителството, както и на самия премиер, но винаги е губела гласуванията в Сейма, където управляващата партия има стабилно мнозинство. Затова, според Ройтерс, сегашният опит за вот на недоверие на правителството е по-скоро политически жест.

Това призна и самият Нойман, като каза, че неговата партия си дава сметка, че опозицията не разполага с мнозинство, за да свали правителството. Той обаче изрази надежда, че може да се постигне свалянето на премиера Моравецки.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?