Опозицията в Полша призова управляващите да се откажат от политизиране на ВСС

Опозицията в Полша призова управляващите да се откажат от политизиране на ВСС

Опозицията в Полша призова правителството да се откаже от плана си за реорганизация на висшия съдебен орган в страната, тъй като това ще бъде в нарушение на конституцията и ще постави съдиите под политически контрол, предаде Асошиейтед прес.

Законопроектът за промени в статута на Националния съдебен съвет ще бъде разглеждан тази вечер в Сейма на първо четене и вероятно ще бъде одобрен предвид абсолютното мнозинство на управляващата партия "Право и справедливост". Промяната предвижда парламентът да избира 15 от 25-те членове на съвета. Тези 15 членове ще заемат местата на сегашните 15 съдии, избирани от съдийската колегия.

Депутатът от опозиционната "Гражданска платформа" Кшищоф Брейза каза в Сейма, че предложените от управляващите промени са "типични за диктатура" и са нарушение на разделението между политическата и съдебната власт. Той призова депутатите да се запознаят с критиките към законопроекта, преди да започнат дебатите.

От правителството се аргументираха, че в сегашния си вид Националният съдебен съвет пречи на необходимите реформи в съдебната система. "Това е една от големите реформи, които правителството е обещало. Тук няма да отстъпим", каза премиерът Беата Шидло, цитирана от АП.

По данни на полски медии в настоящия състав на Националния съдебен съвет влизат председателите на Върховния съд и на Върховния административен съд, един представител на президента, министърът на правосъдието, парламентаристи и 15 съдии.

Вестник "Газета виборча" цитира говорителя на съдебния съвет Валдемар Журек, според когото промяната "изцяло ще политизира" този орган, който има влияние върху избора на съдии във всички съдебни инстанции. "Такова влияние сега ще има мнозинството в Сейма", казва съдията Журек.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?