Опозицията в РБ иска български ОЛАФ и антикорупционна прокуратура

Опозицията в РБ иска български ОЛАФ и антикорупционна прокуратура

Да се създаде българска служба за борба с паричните измами като европейската ОЛАФ, която да надзирава всички обществени поръчки, защото те са основен източник на корупция и на изтичане на национално богатство. Такова предложение лансираха в сряда депутати от ДСБ и от гражданската квота в Реформаторския блок, които се обявиха за опозиция преди два месеца. Другото им предложение е да се създаде независима антикорупционна прокуратура под прекия надзор на европейски прокурори.

Мерките са измислени като отговор на негативния доклад на ЕК за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отрече новият орган, който предлагат, да съвпада с антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. "Тук няма никаква интрига, нашата подкрепа за законопроекта, който се надявам скоро да бъде внесен от Министерския съвет, е била винаги непоколебима, така че тук изобщо не може да се търси второ мнение", добави той. И уточни, че става въпрос за специален надзор на обществените поръчки и за независима антикорупционна прокуратура - и в двата случая под прекия надзор на европейски прокурори.

По думите на Кънев българският ОЛАФ трябва да разследва и парите на ДСБ в КТБ. За да има един отговорен орган, който да се ползва с обществено доверие, да е независим и да си върши работата и най-накрая да се приключи с всички клевети, каза той в отговор на въпрос.

Радан Кънев обясни още, че опозицията в РБ приветства инициативата на министъра на правосъдието Екатерина Захариева да поиска от Брюксел независим външен мониторинг на прокуратурата и да положи усилия за начало на тази процедура. Той допълни, че ще предложат конкретни контакти със страни от ЕС - както с държави с особено ниски нива на корупция като Германия и северноевропейските държави, така и тези, които имат пресен успешен опит в борбата с корупцията като Италия и Румъния.

На база на двустранни споразумения, осигурени от българското правителство, в България да дойдат прокурори с личен опит в борбата с корупцията, които публично и отчетно да надзирават конкретни дела с висок обществен интерес и корупционен потенциал като прекратения търг за автомагистрала "Хемус", обясни Кънев.

Задължително е създаването на независима антикорупционна прокуратура по румънски модел, смятат още от ДСБ. Едногодишният дебат между ГЕРБ и Реформаторския блок дали такъв модел е необходим приключи еднозначно, че на България е нужен румънски модел на борба с престъпността и корупцията.

Депутатът от гражданската квота на РБ Гроздан Караджов коментира, че вече трети месец не се говори за основния проблем - съдебната реформа. Проблемът, който стана разделителна линия между нас, които настояваме за реформата на реформите и тогава да се градят останалите, добави той. По думите му днес този диалог е заместен от фалшиви диалози за развитие на икономиката, енергетиката и т.н.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?