Опозицията в СДС ще иска главата на Мартин Димитров на вътрешните избори

Вътрешните опоненти на лидера на СДС Мартин Димитров няма да искат оставката му сега. Ръководството на СДС – София, което излезе с остри декларации против Димитров още по време на предизборната кампания, ще изчака предстоящите нови вътрешни избори в партията, за да се обяви срещу политиката на настоящия председател.

Според устава на формацията избори за лидер се провеждат след всеки национален вот, в който партията участва. Решението за насрочването на изборите трябва да бъде взето на следващото заседание на Националния съвет.

СДС-София ще поиска смяната на Мартин Димитров с мотив, че са извършени груби нарушения на партийния устав. Недоволство бе изразено от пренареждането на листата в София, Пловдив и Русе. Димитров самостоятелно реши да води листата на Синята коалиция в 24-ти МИР в столицата, въпреки че бе излъчен на вътрешни избори за водач в Пловдив-град и Плевен.

Това доведе до изместването на хора от ръководството на СДС-София на по-задни места в листите за Народно събрание и те не попаднаха в него. Допълнително недоволство предизвика слагането на Димо Гяуров за водач на листата в Пловдив-град, въпреки че той участва на избори само във Варна и бе класиран едва трети. Брожение има и в Русе заради водача на листата Михаил Михайлов.

Очаква се към усилията на СДС-София за сваляне на лидера, който все още не е признат за такъв от съда, да се включи и лобито около бившия председател Пламен Юруков, който заедно с най- изявените си привърженици бе изключен от партията още преди два месеца. Хората на Юруков, както и СДС – София, бяха срещу коалицията с ДСБ, но след старта на предизборната кампания софийската структура спря нападките.

Заканите на Юруков и компания бяха, че веднага след парламентарните избори ще потърсят съдействие от властите, за да изхвърлят Димитров от "Раковски" 134.

Спряганият за близък до ДПС бивш председател има силни позиции в организациите в Русе, Велико Търново, Варна и Кюстендил.

Споделяне

Още по темата

Още от България