Опозицията в Скопие опитва да извади хора по улиците заради Гоце Делчев

"В Северна Македония има сили, които предизвикват България и искат да блокират преговорите с ЕС", казва историкът Наум Кайчев

Опозицията в Скопие опитва да извади хора по улиците заради Гоце Делчев

След като българският вицепремиер Красимир Каракачанов заплаши, че България може да спре Скопие за Европейския съюз, основната македонската опозиционна партия, проруската ВМРО-ДПМНЕ ще направи опит да разпали протести на тема "Гоце Делчев".

Този модел на действие – остра реакция от българската ВМРО с последваща реакция от ВМРО-ДПМНЕ, не се случва за пръв път и разпалва антибългарската кампания в Северна Македония.

След като протестите за цената на тока преживяха провал, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви нов мотив да излезе на улиците с привържениците си - Гоце Делчев, пише "Независен весник".

Правителството преговаря за Делчев, а очите на обществеността са далеч от това, което е съществено важно за нашата страна. Нашите историци заслужават подкрепа, защото Гоце е стълбът на македонизма, написал Мицкоски в своя профил във Фейсбук.

Шествието, което е насрочено за вторник, ще започне от министерството на правосъдието, ще продължи по моста "Гоце Делчев" и ще завърши пред министерството на външните работи, пише изданието, цитирано от БТА.

Това е протест на народа, целта е за ЕС, за Македония, за Делчев. Гоце е червената линия на нашето достойнство, заявил Мицкоски.

Във връзка с образа на Гоце Делчев вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров заяви, че е факт, че той е значим за двата народа. Факт е, че някои от героите на миналото, като Гоце Делчев, са значими и за македонския, и за българския народ.

Историците трябва да разгледат този въпрос и да намерят начин, ако не друго, да се научи перспективата на другия, заявил Димитров.

Димитров посочва, че като държава Северна Македония е подготвена да работи за затваряне на всички (открити) въпроси със съседна България, но при взаимно уважение, отбелязва "Независен весник".

Миналата седмица българският министър на отбраната Красимир Каракачанов се закани, че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако не бъде постигнато съгласие в разговорите в рамките на Смесената експертна комисия по историческите въпроси.

В Скопие очакват конференцията да се проведе до края на годината.

Каракачанов периодично заплашва Скопие, но премиерът Бойко Борисов и външната министърка Екатерина Захариева следват по-умерено поведение и тон. Затова към момента не е сигурно дали тази конкретна заплаха на Каракачанов ще се официализира като българска позиция.

Комисията може да се събере скоро?

Вестник "Слободен печат" пише, че смесената комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси, ще продължи работа към края на този или началото на следващия месец. Засега обаче няма потвърждение, че това ще се случи.

Двустранната историческа комисия за последно заседава през ноември миналата година. Според българската страна решението да бъде замразена работата ѝ е на македонците, които изчакваха предсрочните избори в страната.

След тях се стигна до формиране на коалиционно правителство начело с лидера на социалдемократите Зоран Заев, който постигна договорите с България и Гърция и успя да предвижи Скопие към ЕС.

Розови очилаи провокациив Скопие

В понеделник зам.-председателят на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси със Северна Македония доц. Наум Кайчев коментира, че "за съжаление се наблюдава анонсиране в публичната среда на Северна Македония, че всичко е наред и комисията функционира".

"От 10 месеца фактически нашата комисия е блокирана и не провежда редовни заседания. За съжаление се наблюдава едно анонсиране в публичното пространство, че всичко е наред и комисията функционира и дори отговорни представители заявяват доста неверни неща в публичното пространство. Вчера вицепремиерът по европейската интеграция на Република Северна Македония – Никола Димитров, в едно пространно интервю за една телевизия, гледана в Скопие, каза, че видите ли – ето съвместната комисия е уточнила и античния, и средновековния, и ранноосманския период, което не е така. Разговорите по Средновековието продължават и те съвсем не са леки", коментира Кайчев пред бТВ.

"В Северна Макдония има доста други сили, които не са заинтересовани от изпълнение на Договора за добросъседство, предизвикват България и искат да блокират започването на преговори с ЕС. Има серия публични изяви, че всичко е розово, докато реалността е съвсем друга. Още в края на юли сме им писали писмо и все още нямаме отговор от тях. Не е подписан е и протоколът от последната среща".

По думите на Кайчев Гоце Делчев е едновременно и македонец, и българин – "той е македонец в регионален смисъл и българин в народностен смисъл".

Комисията

Комисията бе създадена съгласно Договора за добросъседство от 2017 година, но работата ѝ зацикли и засега не успява да изпълни предназначението си.

Представители на Северна Македония в комисията са започнали да оспорват и постигнатия по-рано компромис за цар Самуил като български владетел.

Комисията засега не може да стигне до съгласие около историческата фигура на Гоце Делчев.

Тепърва предстои и периодът на Втората световна война, който се очертава като най-спорен.

По отношение на периода след 1941 г. и дали Македония е съществувала, Драги Георгиев каза, че е написано много за тези периоди в историографиите на двете страни и този въпрос не стои на дневен ред.

България твърди, че няма да бъде спирачка на Македония по пътя към Европейския съюз, но преди няколко седмици правителството отново потвърди, че е готово да реагира по време на преговорния процес, ако не бъдат изчистени спорните исторически въпроси и продължи езикът на омраза към София.

Така вече повече от три години след подписването на договора, България не успява да го изпълни със съдържание.

Българското правителство не успя да се възползва от ситуацията в Северна Македония, за да постигне желания резултат в напредъка на двустранните отношения.

Вместо това представители на управлението периодично разпалват с коментарите си безсмислени медийни войни в Скопие, които се използват успешно от противниците на сближаването и изчистването на споровете между двете страни.

Споделяне

Още по темата

Още от България