Опозицията във Венецуела обяви обща стачка; стотици хиляди протестираха срещу Мадуро

Опозицията във Венецуела обяви обща стачка; стотици хиляди протестираха срещу Мадуро

Политическата криза във Венецуела ескалира вчера, когато опозицията обяви обща стачка и се закани да организира поход до президентския дворец, съобщи ДПА.

Стотици хиляди хора, развяващи националното знаме и носещи бели тениски, станали символ на опозицията срещу президента Николас Мадуро и социалистическата партия, преминаха на протестни шествия в Каракас и други градове.

Протестът бе организиран в няколко града в отговор на спирането на процеса по свикване на референдум за отстраняването на президента, който вчера трябваше да навлезе в последната си фаза по събиране на подписи, отбеляза Франс прес.

Един полицай загина, а двама бяха ранени при опит да разпръснат протеста в щата Миранда, съобщи министърът на вътрешните работи Нестор Реверол. "Органите на реда се опитаха да прогонят демонстрантите, но от тяхна страна бе открит огън и за съжаление един служител на полицията загина", каза Реверол. Един полицай е ранен от куршум, а друг - от удар с тъп предмет.

Над 20 души бяха ранени, а 39 бяха арестувани по време на демонстрациите, съобщи Алфредо Ромеро, директор на асоциацията за защита на правата на човека "Форо пенал".

Опозиционните лидери призоваха за обща стачка на 28 октомври и се заканиха, че ще организират масов поход към президентския дворец на 3 ноември, ако не бъде задвижена отново процедурата по свикването на референдум.

Армията на Венецуела ще поеме контрол върху предприятията, които се включат от свиканата от опозицията обща стачка, заяви по телевизията депутатът Диосдадо Кабельо, смятан за дясна ръка на президента Николас Мадуро, предаде Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?