Опозицията във Венецуела печели ключово квалифицирано мнозинство в парламента

Опозицията във Венецуела печели ключово квалифицирано мнозинство в парламента

Опозицията във Венецуела печели ключово квалифицирано мнозинство от две трети в парламента на произведените в неделя избори, предаде Асошиейтед прес.

Националната избирателна комисия публикува на сайта си окончателните резултати, според които незапълнените досега две места отиват в полза на опозицията, която по този начин получава 112 места в 167-членния парламент. Единната социалистическа партия на Венецуела на президента Николас Мадуро остава втора с 55 мандата.

Квалифицираното мнозинство дава на опозицията надмощие в опитите да изземе властта от Мадуро след 17 години социалистическо управление. Сега тя има възможност да гласува освобождаване на съдии от Върховния съд, да обяви референдум за отнемане на мандата на президента и дори да свика събрание, което да измени конституцията, наложена от Уго Чавес през 1999 година.

Венецуелският президент Николас Мадуро обяви основно преструктуриране на правителството след тежкото поражение в парламентарните избори, предаде ДПА.

"Призовах министрите да освободят постовете си, така че да можем да започнем процес на преструктуриране, обновяване и укрепване в цялото правителство", заяви той по телевизията. Според него в изборите са победили "лошите момчета".

"Победиха лошите момчета, победиха така, както побеждават лошите момчета - с помощта на лъжи, измами и мошеничество. (...) Във Венецуела не спечели демократичната опозиция, спечели контрареволюцията, използвайки конституцията. И първото, което направиха, бе да покажат ненавистта си", каза Мадуро.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят