Цветанов отново ще дава обяснения по “свое желание”

Опозицията внесе подписите за анкетна комисия по случая “Мирослава”

Единственият обвинен за убийството оставен в ареста и от втората инстанция

57 народни представители от Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и независими внесоха в деловодството на Народното събрание проект за решение за създаване на временна анкетна комисия за установяване на действията на правоохранителните органи по разкриване и разследване на убийството на Мирослава Николова от Перник и начина на прилагане на законите при тяхното извършване.

Мирослава изчезна на 7 ноември 2011 година и оттогава бе в неизвестност. Момичето отишло на редовната си тренировка по таекуондо в зала край стадион "Миньор" и повече не се прибрало в дома си.

На 12 януари бе открит трупът на Мирослава Николова в околностите на Перник. В продължение на два месеца от МВР внушаваха на семейството ѝ, че тя е избягала в Германия, за да търси по-добър живот.

Малко след като бе открит трупа на Мирослава, бе арестуван и предполагаемия ѝ убиец Стойчо Стоев – Чочо, който впоследствие се самоуби пред полицаи в жилището си.

Заради многото несвързани обяснения опозицията събра подписите за анкетна комисия, която да разследва случая. Очаква се тя да бъде подкрепена, тъй като  в четвъртък и премиерът Бойко Борисов се застъпи за опозиционната инициатива.

Цветанов отново ще дава обяснения по “свое желание”

Междувременно ден след посещението на вътрешния министър Цветан Цветанов в Народното събрание, където той произнесе пламенна реч в защита на МВР, Mediapool научи, че той се подготвя за още едно посещение в парламента.

Цветанов е уведомил шефа на вътрешната комисия Анастас Анастасов, че желае да присъства на изслушването в комисията на тримата полицейски шефове – главният секретар на МВР Калин Георгиев, шефът на ГДБОП Станимир Флоров и шефът на полицията в Перник Валентин Димитров. Искането за изслушване бе подписано от самия Анастасов и още седем негови колеги, без да бъдат направени консултации с опозиционните политически сили.

Анастасов няколко часа по-рано заяви, че единственото, което го притеснява по пернишката трагедия, са въпросите на медиите, а не несъответстващите публично обявявани факти по случая, след което с евтин трик скри Цветанов от изслушване.

За да покаже обаче готовността си да отговаря на парламентарни питания и за да изненада опозицията неподготвена с въпроси към него, Цветанов същия ден е пожелал да присъства на изслушването, което ще бъде идния вторник на извънредно заседание на вътрешната комисия.

САС не признава показанията на самоубилия се Чочо

Междувременно Софийският апелативен съд (САС) потвърди решението на Окръжния съд в Перник отпреди седмица и остави за постоянно в ареста единствения жив заподозрян за убийството на Мирослава – Марио Любенов – Заека.

Въпреки че магистратите не приеха показанията на самоубилия се Стойчо Стоев, тъй като не са дадени пред съдия, те приеха, че благодарение на тях са събрани достатъчно доказателства, че Любенов е участвал в отвличането и убийството на момичето.

Най-вероятно той ще бъде настанен в психиатричната клиника "Св. Наум" в София, където трябва да продължи изследването му дали действително страда от шизофрения. Пернишкият съд вече одобри искането на вещите лица за удължаване на срока на експертизата с 20 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?