Опозицията внесе вот на недоверие за кризата в здравеопазването

Опозицията внесе вот на недоверие за кризата в здравеопазването

В сряда опозицията внесе искане за вот на недоверие към правителството заради кризата в здравеопазването. То е подписано от 55 представители на ОДС, ДСБ, БНС, “Атака” и независими депутати.

Те посочват, че 92% от гражданите са крайно недоволни от качеството на здравната система, медиците готвят национална стачка, всеки ден има протести на пациентските организации. Критично намалява броят на медицинските сестри, които напускат страната заради лошото заплащане.

Опозицията напомня, че за втора поредна година здравеопазването е в челните позиции на сферите с най-висока корупция. Сметната палата показа, че Министерството на здравеопазването (МЗ) харчи безконтролно пари за скъпоструващи лекарства, като така се създават условия за злоупотреби.

От опозицията припомнят, че все още бюджетът на Здравната каса е атакуван пред Конституционния съд, че още не е подписан Националният рамков договор, че има правен и нормативен хаос заради непрекъсната промяна в законите.

На фона на тази картина премиерът отказва да дискутира проблемите на здравеопазването в парламента, въпреки няколкото отправени покани, се казва още в мотивите.  

Внасянето на вот на недоверие към кабинета бе замислено още преди катаклизмите в управляващата коалиция миналата седмица заради закона за избор на евродепутати, когато премиерът Станишев предупреди, че са възможни предсрочни избори още през май. Очакванията на политолози са вотът на недоверие да консолидира тройната коалиция.

ОДС настояваше вотът да бъде по четири теми, но ДСБ настоя да е само за  здравеопазването, защото по правилник в следващите 6 месеца не се допуска внасяне на вот по същата тема, но няма ограничение да бъде поискан по друга.

Това е вторият вот на недоверие към правителството на Сергей Станишев, което разполага с безпрецедентно мнозинство от 196 депутати от общо 240.

Напрежението се инспирира и “заплаща” от Лекарския съюз

Зам.-председателят на здравната комисия Тодор Кумчев (БСП) коментира, че вотът бил очакван, “защото напрежението в последно време, инспирирано от определени кръгове, като Лекарския съюз, доведе до протести, организирани и заплащани от тях”.

Според депутата в системата на здравеопазването има монопол. “Има една Национална здравно-осигурителна каса, едни съсловни организации, от които зависи финансовата рамка. Оттам идват и деформациите. Ако няма монопол в системата, ще бъде съвсем различно”, посочи Кумчев.

Според него няма да има изненади при гласуването. Той е скептичен и че проблемите ще се решат със смяна на министъра.

Гайдарски: Няма нито криза, нито хаос

Самият министър Гайдарски коментира, че не възнамерява да подава оставка, защото в здравеопазването няма нито криза, нито хаос.

“Някои търсят хаоса, защото не искат да разберат, че проблемите се решават”, каза Гайдарски и обеща по време на дебата да се каже “какво се е случвало преди и какво сме направили ние, за да видите огромната разлика”.

Според него твърдението, че 92% от гражданите са недоволни от здравеопазването, е измислено и той е възложил да се направи анкета, за да “видим колко от гражданите са недоволни”.

Той изтъкна, че заварил 240 млн. лв. преразход в здравеопазването, а сега няма нито лев преразход и много по-добро здравеопазване. Посъветва да се отиде в Александровска болница, снабдена с операционни блокове, които ги няма и на Запад.

Гайдарски не е чувал да има депутати от управляващата коалиция, които да са недоволни от здравеопазването. Въпреки, че се видял с премиера Станишев, той отрече да е обсъждал с него поискания вот, както и отказа му да се срещне с протестиращите лекари.

Министърът припомни, че заплатите на медицинските сестри в домовете за медико-социални грижи за деца, в спешните центрове, центровете за трансфузионна хематология и психодиспансерите ще получат увеличение на заплатите с около 20% или около 36 лв. Това ще стане със задна дата от 1 януари. В тези заведения работят много малка част от медицинските сестри у нас, а сегашното им възнаграждение е около 180 лв.

НДСВ и ДПС очакват сериозна дискусия

Представителите на НДСВ и ДПС се въздържаха да говорят за успехи в здравеопазването, като повечето от тях обясниха, че е добре да се проведе дискусия.

 “С този вот се създават условия за разгръщане на сериозна дискусия и се надявам, че в резултат на нея ще излезем с конкретни решения”, каза председателят на здравната комисия Хасан Адемов (ДПС).

 “Мисля, че този вот ще мобилизира правителството, за да изложи това, което е направило, и да защити позицията, че ако има проблеми, то те ще бъдат решени”, коментира депутатът от НДСВ Христина Христова.

На въпрос дали има вероятност част от НДСВ да подкрепи вота на недоверие, Христова заяви, че партията ѝ е коректен коалиционен партньор и ще се съобрази с решението на съвета на коалицията.

Проблемите не са от това или от предишното правителство, каза министърът на земеделието Нихат Кабил (ДПС), а министърът на отбраната Веселин Близнкаов (НДСВ) отбеляза, че парите за здравеопазване не стигат никъде по света.

Според правилника на парламента до една седмица трябва да бъде определен ден за дебати по искания вот, след което ще се проведе гласуване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?