Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Опозицията внесе вот срещу царя, готви програмен кабинет

0 коментара

Парламентарната опозиция реши да играе "ва банк" срещу царя три месеца преди началото на предизборната кампания, като внесе вот на недоверие към кабинета и се съгласи да води консултации за съставяне на експертно правителство до изборите, без да се стига до разпускане на парламента и назначаване от президента на служебно управление.

Вотът на недоверие и подписката за оставката на председателя на парламента Огнян Герджиков бяха внесени в 16.45 ч. в четвъртък в деловодството на Народното събрание (НС), подкрепени от подписите на над 110 депутати.

В същото време вървят слухове, че премиерът Сакскобургготски ще поиска НС да гласува промени в кабинета, като най-спряганото име е това на вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева. По-рано в четвъртък НДСВ подкрепиха декларацията на ДПС, БСП и Новото време, че виновна за провала на сделката с тютюневия холдинг е именно Шулева, макар сделката да пропадна заради оттеглената подкрепа на Ахмед Доган.

Доган искал на първо място смяна на Дикме

Според някои източници обаче, премиерът категорично е отказал промени в кабинета броени месеци преди изборите. В сряда вечерта за такива е настоял пред него лидерът на ДПС Ахмед Доган, като желанието му е било най-вече за смяна на земеделския министър Мехмед Дикме. Последният е в конфликт с Доган от месеци насам, най-вече заради недоволството на ДПС от дистрибуцията на средства по програма САПАРД, както и по фонд "Земеделие" и фонд "Тютюн".

ДПС е в сериозен конфликт и с вицепремиера Лидия Шулева, шеф на Надзора на "Булгартабак", но след провала на сделката и гласуването на НДСВ заедно с ДПС срещу Шулева в парламента, хората на Доган се чувстват овъзмездени, твърдят информирани източници.

Велчев и Севлиевски при царя, докато Кошлуков преговаря за нов кабинет

Готовност за подкрепа при смени в кабинета е предложил на премиера лидерът на ПГ на Новото време Мирослав Севлиевски, който се е срещнал с царя в четвъртък следобед, докато колегата му Емил Кошлуков преговаряше в парламента с лявата и дясната опозиция за общия вот на недоверие, твърдят запознати. Севлиевски е бил при царя заедно с финансовия министър Милен Велчев.

Правим всичко възможно да осигурим стабилността на правителството, каза на излизане Велчев. Запитан ще има ли промени в кабинета, той каза: "Премиерът не е споделял с мен, аз лично се съмнявам".

Дали ще се върви към оставка на кабинета и на парламентарния шеф Огнян Герджиков, както настояват лявата и дясната опозиция, или ще се събере мнозинство за евентуална смяна на министри в рамките на това правителство, зависи основно от 13-те народни представители на Новото време.

В критични моменти те дават подкрепа за бившите си колеги от НДСВ, обикновено след тежки пазарлъци и шумен PR на собствените им инициативи. Нововремци използваха кризата около "Булгартабак", за да подновят исканията си за смяна на Шулева, смятана за реална вътрешна алтернатива на лобито на финансовия министър Милен Велчев.

Причина за безпрецедентното обединение на БСП, ОДС, СДС, Народен съюз и Новото време за оставката на председателя на парламента Герджиков и за сваляне на кабинета, стана бойкотът на НДСВ миналия петък, довел до втори пореден провал на дебата за сделката за "Булгартабак". Дни по-късно "Бритиш Американ Тобако" (БАТ) обявиха, че се отказват от сделката, след като съуправлявящите от ДПС отказаха подкрепа за финализиране на продажбата.

Под искането за вота на недоверие към кабинета са се подписали 111 депутати от опозицията плюс петима независими. Управляващите са в малцинство, със 118 народни представители. За да падне правителството, са нужни поне 121 гласа (50% плюс 1), които опозицията би могла да си набави чрез подкрепата на оставащите двама независими- Надка Пангарова и Иван Козовски (бивши членове на НДСВ).

Искането за оставка на Герджиков е подписано от 110 депутати. Той може да бъде свален, ако за това гласуват повече от половината от присъстващите в пленарната зала. Това може да стане още в петък. За негов наследник Новото време са предложили Анастасия Мозер, лидер на БЗНС - НС, която била приемлива и за лявата, и за дясната опозиция.

Много по-сложен е въпросът с вота на недоверие, който ще бъде обсъден най-рано в сряда (от 3 до 7 дни е законният срок).

СДС, ОДС и БСП отказват нов кабинет с техен мандат и тяхно участие

Основните опозиционни сили в лицето на СДС, БСП и Демократи за силна България (ДСБ), не желаят евентуалното ново програмно правителство да е с техен мандат и с тяхно участие. Това би им създало проблеми в предизборната кампания, тъй като ще се налага да обясняват какво правят заедно в един кабинет с основния си политически противник.

От друга страна, НДСВ и ДПС показаха, че са готови да водят пазарлъци с "всеки отделен субект" от опозицията, за да се пропука единството за сваляне на кабинета. При този сценарий обичайните заподозрени за отказ от ОФ - схемата на опозицията са Новото време, които имат интерес Милен Велчев да остане на поста си, независимо в какво правителство.

Докато Севлиевски е водил преговори с царя, петте политически сили се разбраха за мотивите към вота на недоверие, които най-общо са за неспособността на правителството да управлява в полза на гражданите. То е обвинено в пълна неспособност да гарантира сигурността на гражданите; блокиране на реформата в здравеопазването; провал в политиката на доходите; хаос в образованието; провал в приватизацията и инвестиционната политика.

Освен това петте политически сили се споразумяха да участват в консултации за съставяне на нов експертен кабинет до изборите, като не допускат ново правителство на НДСВ и премиер Симеон Сакскобургготски, както и съставяне на служебно правителство от президента Първанов.

БСП са съгласни да се избегне назначаване на служебно правителство от президента Първанов, който, според леви депутати, бил изолиран от преговорите, които се водят в парламента.

Най - силният аргумент срещу служебно правителство е, че то се назначава при разпуснат парламент, което означава, че България няма да успее да гласува необходимите за членството в ЕС промени в конституцията и да подпише договора за присъединяване на 25 април.

Нещо като служебен кабинет, но с мандат от парламента

Опозицията обаче пое ангажимента парламентът да приеме както необходимите за членството в ЕС закони, така и промените в конституцията и изборното законодателство, и да осигури нормалното провеждане на изборите. Димитър Абаджиев от ДСБ посочи, че в мандата на този кабинет ще влиза и изискването да разкрие всички срамни действия и афери на сегашното правителство.

Зам.-председателят на СДС Николай Младенов каза, че правителството е затънало в икономически и личностни скандали. По думите му никога не е имало управление, което по-слабо и с по-малко визия да осъществява ръководството на страната.

Младенов добави, че СДС ще участва в консултациите, но няма да участва в правителство и няма да реализира мандат за формиране на такова правителство преди парламентарните избори.

Същото казаха от левицата и от ОДС, които са и членове на партията на Иван Костов ДСБ.

Борислав Цеков от Новото време каза, че на този етап не са коментирани персонални въпроси нито за освобождаването на председателя на парламента, нито за състав на бъдещ кабинет.

Преди да бъде внесен вотът на недоверие, лидерът на СДС Надежда Михайлова се срещна с четирима от общо седемте независими депутати - Осман Октай, Елка Анастасова, Мима Ненкова, Евгений Бакърджиев, които са подписали исканията за оставката на Герджиков и за вот на недоверие. Към последното искане преди това се е присъединила и независимата Стела Банкова.

НДСВ и ДПС търсят начини да разединят опозицията

Изкупителната жертва за отказа на ДПС да подкрепят сделката за "Булгартабак", довел до оттеглянето на БАТ, най-вероятно ще стане вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева, която е и председател на Надзорния съвет на "Булгартабак".

Зам.-председателя на ДПС Лютфи Местан каза в отговор на въпрос каза, че гласуването в пленарна зала е показало принципното саморегулиране в управляващата коалиция, който включва елемент на "персонална отговорност и персонална промяна".

Той добави, че тези решения са в правомощията на премиера и от уважение към него спира дотук в изявленията си.

Запитан как управляващите ще отговорят на подготвяния от опозицията вот на недоверие, Местан каза, че "исканият вот е крайно средство и няма да бъде актуален, ако коалицията намери най-точно решение в тази деликатна ситуация".

Намеквайки, че опозиционните сили не са единни в позициите около вота на недоверие, лидерът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев каза, че управляващите са готови да търсят "специален подход, поотделно към всички субекти".

Очакванията са управляващите да задоволят част от исканията на Новото време за промени в кабинета. Освен за Шулева, нововремци настояха за смяна на регионалния министър Валентин Церовски, на вътрешния Георги Петканов, и както обикновено, на Божидар Абрашев.

Илчев и Местан се изказаха в категорична защита само на парламентарния председател Огнян Герджиков, посочвайки, че не е коректно да му се търси "несъразмерно висока отговорност".

Опозицията настоя за оставката му, тъй като миналия петък той отказа да свика извънредно заседание на парламента след провала на редовното, оправдавайки се с правилника за работа на НС.

Лидерът на БЗНС - НС Анастасия Мозер потвърди, че с нея са водени разговори за поеме председателския пост на парламента, но не отговори директно дали ще приеме или ще откаже:

Според нея, виновен за случилото се в парламента е не Огнян Герджиков, а премиерът Симеон Сакскобургготски, които е наредил депутатите да не влязат в зала и така да осуетят дебата за "Булгартабак". Управляващите начело с премиера признаха, че бойкотът миналия петък е бил преднамерен и че така са искали да спечелят време за пазарлъци между царя и Доган за финализиране на сделката за "Булгартабак".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.